Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. spalio 19 d.

Vytauto Landsbergio ir Ryčio Zemkausko knygos „Bus geriau“ pristatymas

Skaitytojui nereikia pristatinėti nei profesoriaus Vytauto Landsbergio, nei Ryčio Zemkausko. Mėgstami abu ar ne, tačiau gerai pažįstami, savi. Kviečiame į šių dviejų autorių knygos „Bus geriau“ pristatymą.

„Puiki dviejų intelektualų pokalbių knyga. Dabartinės Lietuvos pater patriae (kaip jį vadino garsus išeivijos politologas Aleksandras Štromas) Vytautas Landsbergis gali juokaudamas papasakoti visą XX a. Lietuvos ir Europos istoriją, kai kada surimtėdamas, neretai pereidamas prie lyrinių intonacijų, bet niekada neprarasdamas griežtos ir aiškios savo minties logikos. Kita vertus, toks žavus pasakojimas įmanomas tik meistriško klausinėtojo dėka – būtent toks ir yra žurnalistas bei rašytojas Rytis Zemkauskas. Žavi ir vertinga knyga, ji pravers ir Sąjūdžio istorijos tyrinėtojams, ir europinės politikos gerbėjams, ir gerų skaitinių pasiilgusiems skaitytojams.“ (Leonidas Donskis)

Knygoje „Bus geriau“ Rytis Zemkauskas kalbina profesorių apie jo asmeninį gyvenimą, literatūrą, muziką, politinio gyvenimo užkulisius. Kalbina taip paprastai ir žaismingai, kad skaitytojas nejučia pasijunta dalyvaująs šių dviejų skirtingo amžiaus, skirtingos patirties bičiulių pokalbyje, kai ant stalo garuoja arbata, niekas niekur neskuba, paskaitoma eilių, dalijamasi prisiminimais, juokaujama. Banguojanti rimtų ir nerimtų, skaudžių ir žaismingų temų polifonija bus įdomi ir jaunesnio amžiaus skaitytojui, jau pamėgusiam paradoksalius asmeninėje profesoriaus „Facebook“ paskyroje pasirodančius „trolinimus“, publikuojamus šalia šiam ironiškam politikui neįprastos lyrikos ar keturvėjininkiškų dadaizmų.

Ateikite į Nacionalinę biblioteką, jei norite išgirsti autorius pasakojant, kaip kilo knygos idėja. Tai – lengvai, neslepiant tėviško profesoriaus rūpesčio ar autoironiškos bravūros sudėliotas pokalbis, gimęs tarsi prisiminus garsiąją Miunhauzeno frazę: „Ponai, jūsų veidai pernelyg rimti. Visos didžiosios pasaulio kvailystės padaromos būtent tokia veido išraiška.“ (August Gottfried Burger)

Renginys vyks spalio 20 d. 18 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Konferencijų salėje. Numatoma renginio trukmė – 1,5 val. Įėjimas atviras.