Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. lapkričio 9 d.

Atrasti ir suprasti „Tautišką giesmę“: kūrybinės dirbtuvės vaikams

Ar pastebėjote, kad vaikai Lietuvos himną nesunkiai išmoksta mintinai, bet nesupranta, ko mums iš tiesų XIX a. pabaigoje linkėjo Vincas Kudirka? Gal tai pasakytina ne tik apie vaikus? Knygos „Tautiška giesmė. Įdomybių knyga V. Kudirkos kūrinio motyvais“ autoriai pastebėjo ir nusprendė imtis darbo. „Tautiška giesmė“ – knyga, kurią bent kartą atsiversti privalo kiekvienas lietuvis.

Kaip sako vienas jauniausių Vinco Kudirkos giminaičių, tekstų autorius ir atlikėjas, komunikacijos specialistas Žygimantas Kudirka, „Jeigu Vincas būtų norėjęs rašyti „į stalčių“ – jo tekstų necituotų visa Lietuva. Jeigu būtų norėjęs, kad jo tekstus aklai kartotų – jis būtų kūręs popmuziką. Visais kitais atvejais autoriams labai svarbu, kad jų tekstas būtų ne tik išmoktas, bet ir suprastas. Ši knyga tai ir padeda padaryti – suvokti „Tautiškos giesmės“ žodžių prasmę, sujungti su šiandieninėmis aktualijomis šį daugiau nei prieš 100 metų parašytą tekstą. Vaizduotės pilni puslapiai ir iš kėdės verčiantis humoras leidžia nujausti, kad rimto turinio autorius – visai ne šalta statula, o ambicingas, charakteringas ir kiek pašėlęs Kudirka.“ 

„Tautišką giesmę. Įdomybių knygą V. Kudirkos kūrinio motyvais“ iliustravo Lina Sasnauskaitė. Žaismingos iliustracijos su gausybe svarbių detalių ir šmaikščių įžvalgų padeda suprasti mūsų himno turinį ne tik jaunesnio mokyklinio amžiaus vaikams, bet ir patiems mažiausiems. Be to, visi tekstai knygoje parašyti didžiosiomis spausdintinėmis raidėmis, kad mažieji skaitytojai galėtų kikenti skaitydami savarankiškai.

Šį šeštadienį knygos kūrybinė komanda ir knygų darželis „Aukštyn kojom“ 4–10 metų vaikus kviečia atrasti „Tautišką giesmę“ netradicinėje istorijos pamokoje ir kūrybinėse dirbtuvėse. Iškilmingai giedosime Lietuvos himną, vyks interaktyvus knygos skaitymas ir netikėtos kūrybinės improvizacijos: bandysime iš Lietuvos prašalinti tamsumas, susipažinsime su tarmėmis, o prieš keliaudami namo pasipuošime patriotinėmis tatuiruotėmis.

Renginys vyks lapkričio 12 d. 14 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) III a. bendradarbiavimo erdvėje. Numatoma renginio trukmė – iki 1,5 val. Organizatoriai – Nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas ir VšĮ „Atradimų namai“. Rėmėjas – knygų darželis „Aukštyn kojom“. Įėjimas atviras.

Sekite renginio naujienas „Facebook“ paskyroje

Tegu meilė Lietuvos dega mūsų širdyse!