Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. lapkričio 23 d.

Su muzika per gyvenimą: folkloro popietė su Gailos ir Arvydo Kirdų šeima

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į popietę, skirtą šios unikalios šeimos – smuiko ir bandonijos bei armonikos virtuozų dueto –  gyvenimo ir muzikinės veiklos sukakčiai.

G. Kirdienė baigė smuiko ir etnomuzikologijos specialybes Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, taip pat Vytauto Didžiojo universiteto ir Lietuvos istorijos instituto etnologijos doktorantūrą, stažavosi Vokietijoje, Baltarusijoje, dirba pedagoginį ir mokslinį tiriamąjį darbą. Tyrimų kryptys – lietuvių ir kitų tautų  instrumentinis muzikavimas, smuikavimas, regioniniai savitumai, etnokultūrinis ugdymas, tremtinių muzika ir kt. Muzikologė paskelbė per 100 mokslo ir metodinių publikacijų etnokultūros klausimais.

Be to, G. Kirdienė vadovauja folkloro ansambliui „Griežikai“. „Tai – folkloristai profesionalai, gerai susipažinę su Lietuvos kaimo muzika ir jos kūrėjais ne tik iš įrašų ar kitų mokslo šaltinių, bet ir tiesiogiai iš ekspedicijų, jie jaučia autentišką kaimo muzikavimo tradiciją“, – taip apie G. Kirdienės vadovaujamą folkloro ansamblį atsiliepia kompozitorius Algirdas Klova. 2006 m. Škotijoje vykusiame prestižiniame renginyje „Šiaurės Atlanto smuiko konvencija“ pripažinimą pelnė ne tik suaugę šio ansamblio muzikantai, bet ir kartu koncertavusi šešiametė E. M. Kirdaitė. „Griežikai“ išleido per 10 kompaktinių plokštelių, apie ją sukurtas televizijos filmas „Griežikų pavasaris“.

A. Kirda Lietuvos konservatorijos Klaipėdos fakultete įgijo liaudies instrumentų orkestro ir folkloro ansamblio vadovo specialybes, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigė etnomuzikologiją. Yra parengęs per 300 radijo muzikos laidų ir 50 reportažų, per 20 lietuvių muzikos garso įrašų albumų, su folkloro ansambliais koncertavo Europoje, Amerikoje, Kanadoje, Vietname ir kt. Nuo 2010 m. A. Kirda vadovauja Mykolo Romerio universiteto folkloro ansambliui „Ritingo“. Ansamblis atlieka ne tik tradicinį, bet ir modifikuotą lietuvių folklorą, vokalines bei instrumentines sutartines, nevengia eksperimentuoti. Nuo 2012 m. rudens  A. Kirda vadovauja ir Trakų Vokės dvaro sodybos folkloro ansambliui ,,Vija“. Tai Panerių seniūnijos šeimų ansamblis: pradėjusios dainuoti moterys ilgainiui įtraukė vyrus, vėliau į repeticija atbėgo ir vaikai. Ansamblio nariai groja smuikais, armonika, basetle, kanklėmis, lumzdeliais, muša būgną bei būgnelį. ,,Vija“ dalyvauja Pasaulio lietuvių dainų šventėse, tarptautiniame folkloro festivalyje „Skamba, skamba kankliai“ ir kt.   

Visus, neabejingus folkloro muzikai ir norinčius užčiuopti senosios kultūros šaknis,  kviečiame į nuotaikingą G. ir A. Kirdų šeimos popietę „Su muzika per gyvenimą“.

Renginys vyks lapkričio 26 d. 16 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) III a. bendradarbiavimo erdvėje. Numatoma renginio trukmė – 1,5 val. Organizatorius – Nacionalinės bibliotekos Paslaugų departamento Muzikos ir vizualiųjų menų skyrius. Įėjimas atviras.