Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. gruodžio 8 d.

Pažinti negalią: filmo „Vaineta“ peržiūra ir susitikimas su Vytautu V. Landsbergiu

Tenka pripažinti, kad, aktyviai skindamiesi kelią tobulėjimo ir naujovių link, vis dar negalime pasigirti deramomis žiniomis apie negalią ir kasdienos iššūkius tų, kuriems tenka su ja gyventi. Tiek įvairių įstaigų darbuotojai, tiek eiliniai praeiviai vis dar sutrinka, kai į įstaigą įvažiuoja žmogus, sėdintis neįgaliojo vežimėlyje, gestų kalba kreipiasi kurčiasis ar užkalbina psichikos negalią turintis asmuo. Gruodžio 3 d. visame pasaulyje minima Tarptautinė neįgaliųjų diena. Minėdami šią dieną ir siekdami mažinti skaudžią neįgaliųjų atskirtį, kviečiame į naujo Vytauto V. Landsbergio filmo „Vaineta“ peržiūrą ir susitikimą su režisieriumi.

Filmas „Vaineta“ pirmą kartą buvo parodytas 2016 m., per XXI „Kino pavasario“ festivalį. Filmo herojė Vaineta serga cerebriniu paralyžiumi. Didžiausias jos pomėgis – tapyti, tačiau tai ji daro neįprastai – mergaitė nuo mažens piešia kaire koja. Tokiu būdu ji išreiškia savo emocijas ir mintis.

Po filmo peržiūros režisierius Vytautas V. Landsbergis atsakys į žiūrovų klausimus. Renginyje įžanginį žodį tars labdaros ir paramos fondo „Algojimas“ vadovė ir steigėja Aušra Stančikienė. Ji suteiks teorinių ir praktinių žinių apie neįgalius asmenis, pristatys praktines bendravimo su neįgaliais asmenimis rekomendacijas, atsižvelgiant į jų negalią. Susirinkusiems bus parodytas vaizdo siužetas, kuriame glaustai išdėstyti pagrindiniai bendravimo su negalią turinčiais vaikais principai.

Renginys vyks gruodžio 9 d. 18 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Konferencijų salėje (V a.). Numatoma renginio trukmė – 1,5 val. Organizatorius – Nacionalinės bibliotekos Paslaugų departamento Muzikos ir vizualiųjų menų skyrius. Įėjimas atviras.

Išdrįskime, pažinkime, atsigręžkime – laukiame jūsų.