Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. lapkričio 25 d.

Sukurta bibliotekoje: multisensorinės erdvės

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka tęsia pasakojimų ciklą „Sukurta bibliotekoje“ ir pristato Lietuvos viešosiose bibliotekose sukurtus naujus inovatyvius produktus, išskirtinius virtualius renginius ir parodas, įdomias iniciatyvas, pažangias paslaugas.

Šįkart mūsų pasakojimas apie Lietuvos bibliotekininkystės praktikoje įgyvendintą inovatyvią paslaugą, kurią pasiūlė Šiaulių rajono viešoji biblioteka – tai ir naujas iššūkis, ir pamoka kitoms bibliotekoms, kad reikia keistis ir gebėti prisitaikyti prie senstančios kaimo bendruomenės poreikių.

Šiaulių rajone Kužių miestelyje gyvenamąją vietą yra deklaravę 3576 gyventojai (2019 m. duomenys). Jau antrus metus, įgyvendinus projektą – „Pasiryžk pokyčiams“, kurį finansavo Lietuvos kultūros taryba, o vykdė Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Kužių padalinys (projekto partneriai: Šiaulių rajono savivaldybė, Kužių seniūnija, Šiaulių rajono savivaldybės kultūros centras), veikia Multisensorinė pasyvios ir aktyvios aplinkos erdvė. Tyrimai rodo, kad sensorinis kambarys stimuliuoja pojūčius, didina sąmoningumą ir dėmesį, gerina atmintį, ir kalbą, mažina agresiją, nerimą ir blaškymąsi, turi teigiamos įtakos bendravimui.

Pasak Kužių bibliotekininkų, buvo siekiama Kužių miestelio ir aplinkinių vietovių senjorus, ypač vienišus, įtraukti į meno terapines ir savęs pažinimo veiklas, kurios skatintų puoselėti gerus tarpusavio santykius, atsikratyti įvairių baimių ir stereotipų. „Pastebėjome, kad vyresnio amžiaus, vienišiems žmonėms dažnai reikalinga psichologų, psichoterapeutų pagalba, tik jie nesikreipia į medikus – neturėdami ryžto, bijodami likti nesuprasti, būdami nepajėgūs finansiškai įpirkti tokių paslaugų. Todėl ėmėmės ambicingo uždavinio sukurti relaksacines erdves bibliotekoje“, – teigė projekto vykdytojai.

Sukurta sensorinė aplinka suteikia bibliotekos lankytojams pasitikėjimo, ramybės ir atsipalaidavimo pojūtį. Burbuliuojančio vandens kolona ir žibintai, keisdami spalvas, užtikrina vaizdinę, lytėjimo ir garsinę stimuliaciją. Masažinė relaksacinė kėdė su skirtingais masažo variantais mankština ir suteikia ramybę. Pasunkinta antklodė, priglundanti ir apgaubianti kaip stiprus apkabinimas, skirta tiems, kurie sunkiai atsipalaiduoja, jaučia nerimą dėl streso ar neurologinių sutrikimų. Šioje erdvėje dar yra specialus projektorius, sukuriantis raibuliuojančio žvaigždėto dangaus efektą, aromatų difuzorius, natūraliai ir tyliai skleidžiantis eterinių aliejų kvapą, biblioterapinės knygos. Teikiamos ir muzikos terapijos paslaugos, stimuliavimui per garsus ir vaizdus siūloma klausytis relaksacinių muzikos įrašų ar žiūrėti filmą per TV.

Kužių bibliotekos lankytojai mokosi pažinti save, savo pojūčius, išreikšti susikaupusias mintis, emocijas, atrasti glūdintį vidinių jėgų ir sveikatos potencialą. Lankytojai gali rinktis terapijos rūšis patys arba kartu su medikais parengtą pasiūlymų paketą.

Kiti ciklo „Sukurta bibliotekoje“ pasakojimai ›