Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. sausio 15 d.

Šiokiadienių rytais – garsiniai skaitymai mažiesiems

Pasakos prieš miegą – įprastas dalykas. O jei pasaka pradėtume rytą? Būtume daug stipriau įkvėpti dienos žygiams. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ikimokyklinio amžiaus vaikus ir pradinių klasių mokinius kviečia į rytmečio skaitymus, vyksiančius kiekvieną darbo dieną. Juose ne tik garsiai skaitysime knygas, bet ir aptarinėsime iliustracijas, kalbėsimės apie kūrinius, perkursime ar tęsime pasakojimus, piešime, žaisime. Vaikams skaitys bibliotekininkai, knygų autoriai ir iliustruotojai, vertėjai, leidyklų darbuotojai. Tikimės sulaukti ir kitų profesijų atstovų – ugniagesių, gydytojų, policininkų ir kitų.

Kiekvieną savaitę rinksimės skaitinius nauja tema. Nuo sausio 9 d. iki vasario 10 d. skaitysime „Metų knygos“ rinkimuose dalyvaujančių knygų ištraukas – pretendentėms skirsime po savaitę, o vieną dieną su vaikais susitiks ir patys knygų autoriai:

  • sausio 16–20 d. – Gendručio Morkūno „Traškančios žvaigždės“ (sausio 20 d. dalyvaus autoriaus žmona, psichologė Regina Morkūnienė);
  • sausio 23–27 d. – Aido Jurašiaus „Akmenukų pasakos“ (sausio 26 d. dalyvaus literatūros kritikė Danguolė Šakavičiūtė);
  • sausio 30 d. – vasario 3 d. – Nadios Kovaliovos „Meškis ir žąsis“ (vasario 3 d. dalyvaus autorė);
  • vasario 6–10 d. – Jurgos Baltrukonytės „Filmukai“ (vasario 9 d. dalyvaus autorė).

Rytmečio skaitymai – tęstinė edukacinė veikla, kurioje kviečiami dalyvauti ir tėveliai su vaikais, ir didesnės darželinukų ar mokinių grupės. Susitikimai vyks pirmadieniais–penktadieniais, nuo 10 valandos, Vaikų ir jaunimo literatūros departamento erdvėse. Darželių ir mokyklų grupėms būtina išankstinė registracija el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba telefonu 8 5 239 8561.

Skaitymo balsu naudą puikiai iliustruoja tyrimais pagrįstas pirmojo Švedijos skaitymo ambasadoriaus Johano Unenge’s pateiktas pavyzdys: šešiamečio vaiko, kuriam nebuvo skaityta garsiai, žodyną vidutiniškai sudaro vos 7 tūkst. žodžių, o garsiai mažyliui skaitančioje šeimoje augusio vaiko žodynas vidutiniškai siekia net 17 tūkst. žodžių. Skaitykime savo vaikams!