Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. sausio 31 d.

S. Žvirgždo paskaitų ciklas: „Lietuvos fotografijos mokykla“

Kviečiame į penktąją Lietuvos Respublikos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, fotografijos istorijos tyrinėtojo, fotografo Stanislovo Žvirgždo paskaitą iš 10 susitikimų Nacionalinėje bibliotekoje ciklo.

Pasibaigus I pasauliniam karui ir atgavus nepriklausomybę, Lietuvoje suaktyvėjo kultūrinis gyvenimas, pradėjo kurtis įvairių meno sričių kūrybinės organizacijos. Pirmieji sukruto komerciniai fotografai, kurie 1926 m. įkūrė Lietuvos fotografų profesionalų draugiją – pirmąją fotografų organizaciją Lietuvoje. Meninės Lietuvos fotografijos atskaitos tašku tapo 1932 m. Kaune įregistruoja Lietuvos fotomėgėjų sąjunga. Taigi, dar prieš II pasaulinį karą į nepriklausomą dirvą buvo pasėti pirmieji Lietuvos fotografijos mokyklos grūdai, kurie vėliau, nors ir nelaisvės sąlygomis, subrandino puikius vaisius. Pirmajame vasario mėnesio susitikime supažindinsime klausytojus su šios mokyklos ištakomis ir raida.

S. Žvirgždas – vienas geriausių Lietuvos fotografijos žinovų, žymiausių peizažo fotografijos meistrų. Ryškų pėdsaką palieka ir jo, kaip fotografijos kritiko ir istoriko, veikla. S. Žvirgždas yra daugelio fotografijos leidinių sudarytojas, knygų vertėjas, straipsnių ir jų rinkinių apie Lietuvos fotografijos istoriją autorius ar bendraautoris.

Renginys vyks vasario 1 d. 18 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Konferencijų salėje, V a. Numatoma renginio trukmė – 1,5 val. Organizatorė – Nacionalinė biblioteka. Įėjimas laisvas.

Kitos ciklo paskaitos

Vasario 8 d. – „Ar buvo modernizmas Lietuvos fotografijoje?“
Vasario 15 d. – „Geismai ir grožis Lietuvos fotografijoje“
Vasario 22 d. – „Fotografija ir dailė“
Kovo 1 d. – „Vilniaus vaizdų kaita nuo klasikos iki postmodernizmo“
Kovo 8 d. – „Mūsų miestelių fotografai“

Laukiame visų fotografijos entuziastų – tiek stebinčių pasaulį pro objektyvą, tiek mėgstančių patekti į blykstės šviesą ar ganyti akis po „pagautas“ pasaulio akimirkas.