Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. vasario 22 d.

Tato ir Pato paroda, kurioje viską galima (ir reikia) liesti

Kokia gali būti blogiausia paroda vaikams? Žinoma, tokia, kurioje nieko negalima liesti. Todėl nuo vasario 24 dienos Nacionalinėje bibliotekoje duris atverianti estų dizainerės Mae Kivilo kurta interaktyvi besikeičianti Tato ir Pato ekspozicija – rojus vaikams, kuriems knieti viską patikrinti ir pačiupinėti.

Renginio idėją įkvėpė suomių rašytojų Aino Havukaineno ir Samio Toivoneno knygų serija apie brolius Tatą ir Patą. Tatas ir Patas yra broliai, kurie retkarčiais elgiasi truputį neįprastai. Jie kilę iš Keistuvos, kur gyvenama kitaip nei pas mus. Visada pasirengę naujiems nuotykiams, Tatas ir Patas smagiai ir smalsiai tyrinėja stebuklingą mūsų pasaulį, nestokoja išradingumo ir kūrybingumo. Todėl naujausioje knygoje lietuvių kalba „Tatai ir Patai, prie stalo!“ (leidykla „Nieko rimto“, 2017 m.) vaikai ras ne tik smagių paaiškinimų apie maistą ir etiketą prie stalo, bet turės galimybę ir patys pasigaminti skanėstų. Šiuo principu paremta ir paroda, kurioje vaikai gali kurti patys. Renginio organizatoriai juokauja, kad šią parodą galima lankyti kasdien – ji bus vis kitokia.

Kaip ir knygose apie Tatą ir Patą, taip ir bibliotekoje vyksiančioje parodoje viskas bus ne taip, kaip esame pratę matyti. Ši erdvė patiks mažiesiems, norintiems įvesti savo tvarką, mėgstantiems statyti, konstruoti ar stebėti tai darant kitus. Siekdami paskatinti vaikus į pasaulį pažiūrėti kūrybiškai, parodos organizatoriai vadovaujasi šūkiu: „Lieskite viską!“

Smalsūs vaikai ir jų tėveliai laukiami parodoje iki kovo 24 d. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Vaikų ir jaunimo literatūros skaitykloje (I a.).

Organizatorės – Nacionalinė biblioteka, leidykla „Nieko rimto“ ir Suomijos Respublikos ambasada. Įėjimas laisvas.