Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. vasario 27 d.

Operos mėgėjų dėmesiui – Gaetano Donizetti operinis paveldas

Yra bent jau dvi operos gerbėjų grupės. Gerbėjai iš pareigos, dažniausiai įeinančios į padorios šeimos priedermių sąrašą. Šie, vykdami į spektaklį, mielai iš namų išeina paskutinę minutę (gal pavyks pavėluoti), išsirenka švarką su kuo minkštesne apykakle (bus patogiau nusnausti), o vos susiskleidus kulisams jau džiugiai trypčioja rūbinėje. Jei esate vienas jų, galite atsikvėpti. Kreipiamės į tuos, kurių ausims malonūs orkestro instrumentų derinimo garsai, akys spindėdamos įsikimba į sceną, o balso stygos pačios niūniuoja mėgstamas arijas. Ši naujoji edukacinė programa skirta būtent jums.

Pirmas operos mėgėjų susitikimas vyks jau pirmąją pavasario dieną – jame nagrinėsime Niujorko Metropoliteno operos „Don Paskualė“ pastatymą. Mėgausimės spektaklio ištraukomis, solistų meistriškumu, režisūriniais ir sceniniais sprendimais.

Gaetano Donizetti – vienas reikšmingiausių XIX a. pirmos pusės italų operos kūrėjų. Kompozitorius yra sukūręs 74 operas, 28 kantatas, apie 100 bažnytinės muzikos kūrinių, dainų, taip pat ir nemažai simfonijų, styginių kvartetų, pjesių fortepijonui ir oratorijų. Jo kūryba melodinga, emocinga, vokalinės partijos virtuoziškos. Operą „Don Paskualė“ jis sukūrė 1843 m., spektaklis rodytas garsiausiose pasaulio operos scenose. Trumpai pristatysime Metropoliteno pastatyme pagrindinius šios operos vaidmenis įkūnijusius atlikėjus ir jų klausysimės trečiadienį.

Norinos vaidmens atlikėja – šiuo metu visame pasaulyje išgarsėjusi rusų dainininkė Anna Netrebko (gim. 1971 m.). A. Netrebko karjera prasidėjo Sankt Peterburgo Marijos teatre, vadovaujant žymiam rusų dirigentui Valerijui Gergijevui, su kuriuo ji gastroliavo Milano La Skalos, Londono Kovent Gardeno, Madrido operos teatruose, o 2002 m. Natašos vaidmeniu Prokofjevo operoje „Karas ir taika“ debiutavo Niujorko Metropoliteno operoje. Jos nuostabus balsas, išvaizda ir persikūnijanti vaidyba sudomino viso pasaulio muzikos visuomenę. Dėl šio vaidmens muzikos kritikai ją lygino su nepamirštama britų aktore Audrey Hepburn.

Ernesto vaidmenį atlieka amerikiečių tenoras Matthew Polenzani (gim. 1968 m.). 1994 m. baigęs Jeilio universiteto Muzikos skyriaus vokalo specialybę, atlikėjas 1997 m. debiutavo Niujorko Metropoliteno operoje. Šiuo metu M. Polenzani šiame teatre jau yra dainavęs 300 operos spektaklių, sukūręs daugiau kaip 20 vaidmenų: Ferando Mozarto operoje „Visos jos tokios“, Hercogą Verdi operoje „Rigoleto“, Nemoriną ir Ernestą Donizetti operose „Meilės eleksyras“ ir „Don Paskualė“ ir kt.

Į dr. Malatestos vaidmenį įsikūnijęs lenkų baritonas Mariuszas Kwiecienis (gim. 1972 m.) vokalo mokėsi Varšuvos muzikos akademijoje. Debiutavo 1993 m. Krokuvos operos teatre. 1999 m. pirmą sykį vaidino Niujorko Metropoliteno operoje, Janačeko spektaklyje „Katia Kabanova“. Nuo 2003 m. šioje operoje atlieka pagrindines baritono partijas. Šiuo metu solistas dainuoja visuose žymiausiuose Europos ir Jungtinių Amerikos Valstijų operos teatruose.

Don Paskualės vaidmens atlikėjas – amerikiečių baritonas Johnas Del Carlo (1951–2016 m.). Niujorko Metropoliteno operoje ėmė dirbti 1993 metais, čia dainavo daugelį baritono partijų – Don Bartolo Rossini „Sevilijos kirpėjuje“, operoje „Don Paskualė“ ir kt. Dainininkas yra dainavęs beveik visuose JAV teatruose, taip pat ir Londono Kovent Gardeno, Ciuricho, Berlyno, Provanso Ekso festivaliuose. J. Del Carlo yra dainavęs su žymiausiais simfoniniais orkestrais – San Francisko, Los Andželo, Filadelfijos ir daugeliu kitų.

Vakarą ves Klasikinės muzikos mėgėjų klubo vadovas, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto doc. Rimgaudas Virgilijus Kazakevičius.

Laukiame jūsų kovo 1 d. 18.30 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) V a. Kino salėje. Numatoma renginio trukmė – 2 val. Organizatorė – Nacionalinė biblioteka. Įėjimas laisvas.