Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. vasario 27 d.

18-osios Vilniaus knygų mugės atgarsiai

Praėjusį savaitgalį „Litexpo“ parodų ir kongresų centre šurmuliavo 18-oji Vilniaus knygų mugė. Kaip ir kiekvienais metais, ji lankytojams siūlė plačią kultūrinę programą, per keturias dienas pristačiusią per kelis šimtus įvairaus žanro renginių. Vilniaus knygų mugėje aktyviai dalyvavo ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

Vasario 23 d., ketvirtadienį, mugės organizatorių įvardytą kaip „Bičiulių diena“, vienoje iš „Litexpo“ konferencijų salių Stokholmo vaikų ir jaunimo literatūros bibliotekos vadovė Helena Gomér (Švedija) skaitė pranešimą tema „Vaiko lūkesčių biblioteka: Švedijos vaikų bibliotekos modelis“. Lektorė pristatė unikalią Stokholme esančią biblioteką „Rum för Barn“, sukurtą atsižvelgiant į vaikų poreikius ir lūkesčius, fizinės ir psichologinės raidos ypatybes. Visomis mugės dienomis Bibliotekų erdvėje veikė pagal minėtą švedišką koncepciją Nacionalinėje bibliotekoje įkurtos skaityklos sumažintas modelis. Lankytojų laukė skaitymo kampelis, kuriame kvietėme tėvelius jaukiai įsitaisyti ant geltono fotelio ir skaityti vaikams specialistų atrinktas knygas įvairiomis kalbomis, tuo skatindami pažinti svečias kalbas ir ugdyti toleranciją.

Su Bibliotekų erdvės lankytojais bendravo ir daugiau Nacionalinės bibliotekos viešnių iš užsienio, maloniai sutikusių pasidalyti sukaupta patirtimi. Ukrainos leidybos akademijos profesorė Emiliya Ohar ir Lvovo apskrities vaikų bibliotekos direktorė skaitė pranešimus apie skaitmeninių medijų vaikams Ukrainoje pasiūlą ir paklausą bei inovatyvius skaitymo skatinimo projektus Ukrainos bibliotekose. Apie vaikų ir jaunimo komisiją pasakojo Latvijos nacionalinės bibliotekos Vaikų literatūros centro atstovė Ilze Marga, o svajonių biblioteką pristatė Uolainės vidurinės mokyklos bibliotekininkė Aija Jankava.

Nuo ketvirtadienio iki šeštadienio Nacionalinės bibliotekos stende skaitytojai galėjo pabendrauti su čia autografus dalijusiu knygos „Juozas Urbšys: gyvenimu liudiju istoriją“ sudarytoju Viliumi Kavaliausku.

Mugei įsisiūbavus, „Ilgasis penktadienis“ pasiūlė dar daugiau renginių. Iš pat ryto įvyko dr. Kęstučio Urbos moderuojama diskusija apie lietuvių vaikų poezijos problemas „Ar lietuvių vaikų poeziją ištiko mirtis?“ Opius klausimus nagrinėjo vaikų poezijos tyrinėtojos prof. Gražina Skabeikytė-Kazlauskienė, doc. dr. Loreta Žvironaitė-Udrienė ir poetas, vertėjas Vladas Braziūnas. Į pavakarę kvietėme užsukti į Tomo Venclovos knygos „Prarasto orumo beieškant“ pristatymą. Be paties knygos autoriaus, jame dalyvavo ir lietuvių eseistas, kino scenaristas, radijo žurnalistas Pranas Morkus bei humanitarinių mokslų habilituotas daktaras, Lietuvos nacionalinio istorikų komiteto prezidentas Alvydas Nikžentaitis. Po knygos pristatymo rašytojas Tomas Venclova bendravo su skaitytojais ir dalijo autografus.

Didelio susidomėjimo sulaukė Nacionalinės bibliotekos, Švedijos ambasados Lietuvoje ir Švedijos instituto organizuota akcija „Tėčiai skaito vaikams“. Žymūs Lietuvos tėčiai – Seimo nariai Gabrielius Landsbergis ir Vytautas Kernagis, socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis, krepšinio treneris Rūtenis Paulauskas, „Telia Lietuvos“ privačių klientų vadovas Norbertas Žioba bei televizijos laidų vedėjas ir žurnalistas Martynas Starkus – skaitė savo pačių pamėgtas knygas susirinkusiems vaikams. Jie užkrečiamu pavyzdžiu aktualizavo tai, apie ką nuolatos kalba vaikų švietimo ir skaitymo skatinimo specialistai – net patiems mažiausiems vaikams skaityti nepaprastai svarbu. Skaitymas yra ne tik būdas bendrauti, bet ir mokyti vaikus kalbos, pamėgti knygą ir pažinti pasaulį, padėti jiems tvirtą pagrindą nuo pat mažumės, nes XXI amžiuje raštingumas yra svarbesnis nei bet kada anksčiau. 2015 m. VšĮ „Laikas skaityti“ užsakymu tyrimų agentūros „Spinter“ atlikta Lietuvos gyventojų apklausa parodė, kad net 65 proc. tėvų per pusę metų vaikams nuo 0 iki 2 m. neperskaitė nė vienos knygos. Todėl tikimasi, kad ši ir panašios akcijos atkreips dėmesį į skaitymo garsu vaikams svarbą ir vis daugiau tėvų ims skaityti savo atžaloms.

Savaitgalį, be minėtų renginių, smalsiuosius mugės svečius džiugino ir virtualus bibliotekų pristatymas „Laiko portalas“, kvietęs pakeliauti laiku ir patiems pamatyti istorinius įvykius bei asmenybes. Pristatymas sukurtas ir ši unikali proga suteikta Nacionalinės bibliotekos projekto „Bibliotekos pažangai 2“ iniciatyva.

Vainikuojant Nacionalinės bibliotekos renginius 18-oje knygų mugėje, sekmadienį buvo įteikti akcijos „Metų knyga“ apdovanojimai. Akcijos „Metų knygos rinkimai 2016“ nugalėtojomis tapo šios knygos: suaugusiųjų kategorijoje – Kęstučio Navako romanas „Vyno kopija“ (leidykla „Tyto alba“), poezijos kategorijoje – Dainiaus Gintalo eilėraščių knyga „Adatos“ (leidykla „Tyto alba“) ir knygų vaikams kategorijoje – Selemono Paltanavičiaus knyga „Maži ežiuko sapnai“ (leidykla „Nieko rimto“). Sveikiname nugalėtojus.

Dėkojame visiems atvykusiems, diskutavusiems, skaičiusiems kartu ar tiesiog aplankiusiems – lauksime jūsų ir kitais metais.

Daugiau renginių akimirkų rasite čia.