Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. spalio 10 d.

Projekto „Gyventojų skatinimas išmaniai naudotis internetu atnaujintoje viešosios interneto prieigos infrastruktūroje“ pristatymas

Metų pabaigoje bus pradėtas įgyvendinti bendras Kultūros ministerijos ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos projektas „Gyventojų skatinimas išmaniai naudotis internetu atnaujintoje viešosios interneto prieigos infrastruktūroje“.

Būsimo projekto vertė – 10 744 762 eurai. Jis finansuojamas iš 2014–2020 metų Europos Sąjungos struktūrinių fondų investicijų veiksmų programos ir iš Lietuvos biudžeto lėšų. Projekto įgyvendinimo laikotarpiu (per 36 mėnesius) bus atnaujinta didžioji dalis viešosios interneto prieigos infrastruktūros. Planuojama atnaujinti kompiuterinę ir programinę įrangą daugiau nei 1200 viešosios interneto prieigos taškų viešosiose bibliotekose (iš jų 1000 kaimiškose vietovėse). Lietuvos miestų, miestelių ir kaimų bibliotekos bus aprūpintos naujausia technine ir programine įranga siekiant sudaryti sąlygas gyventojams dalyvauti skaitmeninių kompetencijų ugdymo ir vietos skaitmeninio turinio kūrimo bei kitose skaitmeninės informacijos iniciatyvose.

Sveikindamas susirinkusius potencialius būsimo projekto dalyvius Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas pabrėžė: „Mūsų įdirbis sėkmingai įgyvendintuose projektuose „Bibliotekos pažangai“ ir „Bibliotekos pažangai 2“ leido pasiekti, kad šalies bibliotekos jau ir šiuo metu aktyviai prisideda prie esminių strateginių Lietuvos ir ES tikslų: mokymosi visą gyvenimą skatinimo, skaitmeninės ir socialinės atskirties mažinimo. Pasak generalinio direktoriaus, Europos skaitmeninė darbotvarkė suteikė naujų impulsų ir galimybių, o pasiekti rezultatai įrodė, kad išmanioji biblioteka tolygu išmaniajam miestui. Einant toliau: sumanusis miestas – sumani valstybė – perspektyvi visuomenė. Todėl ypatingos reikšmės įgauna skaitmeninių kompetencijų modeliai, kai svarbūs ir operaciniai įgūdžiai, ir turinio valdymas, taip pat medijų raštingumas, lankstumas, kritinis mąstymas ir kūryba, gebėjimas atpažinti sėkmės tendencijas ir kartu nugalėti.

„Biblioteka ne tik saugykla, bet ir informacinio raštingumo centras. Informacinio raštingumo aplinka nuolat labai sparčiai kinta, todėl būtina atsinaujinti patiems ir savo vartotojams teikti aukščiausio lygio paslaugas“, – projekto pristatyme sakė kultūros viceministras Renaldas Augustinavičius. Anot jo, šis projektas suteikia ir bibliotekoms, ir jų lankytojams realias galimybes tobulėti.

Susisiekimo ministerijos kanclerė Inga Černiuk akcentavo būtinybę mažinti Lietuvos gyventojų skaitmeninę atskirtį. „Lietuva – ne tik didieji Lietuvos miestai. Miestelių ir kaimų gyventojai privalo turėti vienodas sąlygas ir galimybes prieiti prie pasaulinio žiniatinklio. Šis projektas – tai dar viena galimybė ugdyti gyventojų gebėjimus naudotis elektroninėmis paslaugomis ir didinti jų informuotumą“, – kalbėjo I. Černiuk.

Informacinės visuomenės plėtros komiteto direktorius Ramūnas Čepaitis pristatė kitą būsimą projektą „Prisijungusi Lietuva“: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė“. Komiteto direktoriaus teigimu, abu šie projektai glaudžiai susipina ir papildo vienas kitą. „Jūs atnaujinsite infrastruktūrą ir skatinsite naudotis išmaniuoju internetu, o mes subursime stiprią skaitmeninių lyderių ir e. skautų komandą, kurie savanorystės pagrindais padės vietos bendruomenėms ir bibliotekų lankytojams tobulinti skaitmeninius įgūdžius“, – sakė R. Černiauskas.

Nacionalinės bibliotekos Strateginės plėtros departamento direktorius Eugenijus Stratilatovas apibendrino projekto „Gyventojų skatinimas išmaniai naudotis internetu atnaujintoje viešosios interneto prieigos infrastruktūroje“ uždavinius, tikslus, būsimą naudą ir prognozuojamus rezultatus ir nurodė, kad viešosios bibliotekos ir Lietuvos miestų savivaldybės, norinčios dalyvauti projekte ir atsinaujinti turimą viešosios interneto prieigos infrastruktūrą, privalės pateikti paraiškas ir pagrįsti atsinaujinimo poreikius.

Pranešimai:

Renginio vaizdo įrašą rasite Nacionalinės bibliotekos „YouTube“ kanale ›

***

Projektas finansuojamas iš 2014–2020 metų Europos Sąjungos struktūrinių fondų investicijų veiksmų programos projekto 2 prioriteto „Informacinės visuomenės skatinimas“ 02.2.2-CPVA-V-524 priemonės „Gyventojų skatinimas išmaniai naudotis internetu atnaujintoje viešosios interneto prieigos infrastruktūroje“.

Logotipas