Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. sausio 11 d.

Sausio 14 d.: „Ūcia lylia“ – lietuvių liaudies lopšinių ir žaidimų popietė

Lietuvos nacionalinis kultūros centras (LNKC) išleido naujų leidinių iš serijos „Gyvoji tradicija“, skirtų šeimoms ir mažyliams. Tai natos ir kompaktinė plokštelė (CD) „Kicu kicu bė bė: Lietuvių liaudies lopšinės ir žaidimai“, taip pat ir vaizdo diskas (DVD) „Ūcia lylia: Vaikų ugdymo tradicijos Lietuvoje“. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka rengia šių puikių leidinių pristatymą.

Kompaktinė plokštelė ir natos „Kicu kicu bė bė“ skiriama tiems, kurie būna su mažais vaikučiais iki ketverių metų. Tiek lopšinės, tiek žaidinimai išsaugo itin šiltą, nuoširdų santykį su mažyliais. Jie nepraranda aktualumo ir šiandieną: padeda nuraminti, užmigdyti ar pralinksminti vaikelį, taip pat lavina kalbą, klausą, vaizduotę, sukuria jaukią, žaismingą nuotaiką. Natų leidinį vartydami, skaitydami, dainuodami čia sudėtus kūrinėlius ir tuo pačiu metu bendraudami su vaikučiais, kursite jaukius tarpusavio santykius.

Filme „Ūcia lylia“ (2013) atskleidžiama senųjų vaikų ugdymo priemonių įvairovė, prigimtinė aplinka ir tradicijų taikymo galimybės šiuolaikiniame gyvenime. Kine apžvelgiamos penkios dalys: laukimas, gimimas, migdymas, žaidinimas, žaislai. Filme dalyvauja skirtingų Lietuvos regionų įvairių folkloro sričių žinovės ir jaunos šeimos, vaikų ugdymą siejančios su liaudies kūryba. Visais laikais žmonių išmonė ir gebėjimas pasitelkti įvairiapuses ugdymo priemones skatino vaikų kūrybiškumą. Šis filmas padės mažylius auginančioms šeimoms pažinti ir plačiau domėtis mūsų tautos liaudies kūryba, pedagogika, papročiais.

Leidinius pristatys LNKC Folkloro poskyrio vadovė, leidinių sudarytoja Jūratė Šemetaitė ir LNKC Etninės kultūros skyriaus vedėja muzikologė Vida Šatkauskienė. Kartu dainuosime lopšines, žaisime žaidimus. Taip pat bus galima įsigyti šių leidinių.

Trumpai apie renginį

Data sausio 14 d.
Laikas 15 val.
Vieta Kino salė, V a.
Trukmė 1,5 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›