Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. kovo 20 d.

Kovo 20 d.: parodos „Užsienio profesionalai – Lietuvai“ atidarymas

1918 m. vasario 16 d. pradėtai kurti moderniai Lietuvos valstybei labai trūko profesionalų, todėl jos kūrėjų gretas 1918–1940 metais papildė nemenkas būrys mokslininkų, medikų, architektų, karių ir kitų sričių specialistų iš užsienio. Kai kurie iš jų Lietuvoje atliko epizodinį vaidmenį, kiti pasiliko ilgiau ir darniai įsiliejo į valstybės gyvenimą. Būtent šie užsieniečiai, palikę gilų pėdsaką mūsų šalies istorijoje, pristatomi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos parodoje „Užsienio profesionalai – Lietuvai“. Parodos atidaryme dalyvaus jos bendraautorė dr. Giedrė Milerytė-Japertienė, Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas, istorikas, politologas doc. dr. Andžejus Pukšto, istorikė dr. Vilma Akmenytė-Ruzgienė ir LRT žurnalistė Edita Mildažytė. 

Parodoje „Užsienio profesionalai – Lietuvai“ lietuvių ir anglų kalbomis pristatomos 28 iškilios asmenybės, 1918–1940 metais dirbusios Lietuvoje. Parodoje supažindinama su lakūnais, architektais, medikais, teisininkais, gamtininkais, istorikais, kalbininkais, bibliotekininkais, matematikais, ekonomistais ir kultūros atstovais. Ekspozicijoje pateikiama vizuali informacija, trumpa personalijos biografija, svarbiausi nuopelnai Lietuvai, įdomiausias biografijos faktas ir citata – asmens mintys arba mintys apie asmenį.

Parodos lankytojai įgytas žinias galės pasitikrinti žaisdami stalo žaidimą „Lietuvon!“, jo žaidėjų tikslas yra kuo greičiau pasiekti Lietuvą, pakeliui teisingai atsakant į klausimus apie parodos „Užsienio profesionalai – Lietuvai“ herojus ir sritis, kuriose jie dirbo.

Parodos autorės: Giedrė Milerytė-Japertienė, Valdonė Budreckaitė, Inga Puidokienė, dizainerė – Akvilė Mikalauskaitė.

Po parodos atidarymo lankytojai kviečiami į 17.30 val. Valstybingumo erdvėje vyksiančią paskaitą „Dėstytojai iš Prancūzijos tarpukario Lietuvoje“, kurioje bus pasakojama apie du Lietuvoje gyvenusius ir dirbusius prancūzus Albert Prioult ir Raymond Schmittlein. Paskaita yra šių metų Frankofonijos dienų dalis. Daugiau informacijos apie paskaitą rasite čia ›

Paroda veiks iki kovo 30 dienos.

Trumpai apie renginį

Data kovo 20 d.
Parodos atidarymas 17 val.
Trukmė 0,5 val.
Vieta atrijus, III a. (prie vitražo) ir laiptai į III a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Organizatorė Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Partneriai Vytauto Didžiojo universiteto Kauno istorijos centras, Kauno miesto muziejus
Rėmėjai Lietuvos kultūros taryba
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›