Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. balandžio 23 d.

Balandžio 17 d. ir 23 d.: režisieriaus Gyčio Lukšo dokumentika

Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, kino ir televizijos filmų režisierius Gytis Lukšas šį pavasarį  vėl susitiks su jo kūrybos gerbėjais Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Laukiame jūsų dviejose G. Lukšo dokumentinių filmų peržiūrose. Pats režisierius pristatys filmą „Juozas Miltinis. Monologai“ ir dokumentinį filmą „Dieviškoji šviesa“ apie žymų vitražo menininką Albiną Elskų.

Balandžio 17 d. 17.30 val. – „Juozas Miltinis. Monologai“ (1988 m.), Kino salė, V a.

Dokumentinis filmas apie įžymųjį Panevėžio dramos teatro režisierių, aktorių, pedagogą. Filmas sukurtas Maskvos centrinių aktoriaus namų (čia buvo kaupiama vaizdo medžiaga apie visus iškiliausius Rusijos ir Sovietų Sąjungos teatro kūrėjus) užsakymu. Filmo autoriai Laimonas Tapinas ir Gytis Lukšas su operatoriumi iš Maskvos Ilja Frezu kalbino Juozą Miltinį jo namuose 1988 metais. Filmas dviejų dalių. Pirmoje menininkas kalba apie save: apie studijas Paryžiuje, apie savo teatro sampratą,  kūrybos ir gyvenimo esmę. Antroji dalis filmuota Panevėžio dramos teatre: teatro aktoriai pasakoja apie patį J. Miltinį, prisimena darbo su juo akimirkas. Prisiminimais apie režisierių dalijasi Donatas Banionis, Vaclovas Blėdis, Stasys Petronaitis, Renė Zdanavičiūtė, Eugenija Šulgaitė, Gediminas Karka ir kiti. Panaudoti kadrai iš režisieriaus Algirdo Dausos dokumentinio filmo „Ten, už durų“ (1966 m.).

Filmas rusų ir lietuvių kalbomis.

Balandžio 23 d. 17.30 val. – „Dieviškoji šviesa“ (2005 m.), Kino salė, V a.

Filmo herojus – garsus lietuvių kilmės Amerikos menininkas, vitražo dailininkas Albinas Elskus, kurio pavardė pasaulinėse meno enciklopedijose rašoma šalia Pablo Picasso, Henri Matisse’o ir kt. Buvo filmuojama penkių Amerikos valstijų bažnyčiose, vienuolynuose, mauzoliejuose. Tai filmas­­-kelionė po įstabų A. Elskaus sakralinių vitražų pasaulį, kuris stulbina žiūrovus savo monumentalumu, vaizdų ir plastikos subtilumu bei įvairove.

Laukiame lietuviško kino gerbėjų.