Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. balandžio 25 d.

Balandžio 25 d.: Antano Šileikos knygos „Basakojis bingo pranešėjas“ pristatymas ir susitikimas su autoriumi

„Esu vaizduotės emigrantas“, ­– sako lietuvių kilmės Kanados rašytojas Antanas Šileika. „Užaugau veikiamas anglų ir kanadiečių literatūros – dirbau su Kanados literatūriniais leidiniais, iki šiol rašau recenzijas ir kalbu apie Kanados literatūrą per radiją ir televiziją. Tačiau kuo vyresnis tampu, tuo daugiau apie pasaulį rašau per lietuvišką prizmę, per mitines Lietuvos akis. Dienomis dirbu labai įdomų darbą: ieškau geriausių angliškų romanų, išrenku įdomiausius, surandu jų autorius ir kviečiu juos dirbti su savo studentais. Visą kitą laiką skiriu kūrybai: nesvarbu, kas tai būtų, kritinė medžiaga ar romanai. Gyvenu tarp knygų ir rašytojų, ir sunku būtų įsivaizduoti geresnį gyvenimą“, – įsitikinęs A. Šileika. Besibaigiant balandžiui, jis rado galimybę asmeniškai pristatyti savo kūrybą Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos lankytojams.

Atsiminimų knyga „Basakojis bingo pranešėjas“ – penktasis autoriaus kūrinys, kuriame sutilpo žaismingi ir atviri, ironiški ir jaudinantys lietuvių emigrantų sūnaus atsiminimai apie dvi jo tėvynes: gyvenimą Kanadoje ir nuolatinį grįžimą – mintimis ar fiziškai – į Lietuvą nuo XX a. septintojo dešimtmečio iki šių dienų. Savęs ieškantis paauglys Toronto priemiestyje, literatūrinį kelią pradedantis jaunuolis bohemiškame Paryžiuje, jau susiformavęs rašytojas, dėstytojas, už Lietuvos nepriklausomybę kovojantis žurnalistas – visi šie skirtingi autoriaus veidai atsiminimuose susilieja į vieną darnų paveikslą.

Tai nutrūktgalviški ir kartu išminties nestokojantys pasakojimai apie tapatybę, emigraciją, nuolatines namų paieškas, pašaukimą, darbą, šeimą ir meną. Kaip pabrėžia literatūros kritikai, autorius ir šioje knygoje išlaiko puikiai atpažįstamą stilių – jaudinantį ir šmaikštų pasakojimo būdą.  Rašytojas sako, kad ryžtis tokiam autobiografiniam pasakojimui jam nebuvo lengva... Bet viską sužinosite patys, atvykę į susitikimą su įdomiu pašnekovu Nacionalinėje bibliotekoje. Gerą nuotaiką – garantuojame.

Rašytoją kalbins knygų apžvalgininkas,  naujienų portalo „15min“ vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas  Audrius Ožalas ir Nacionalinės bibliotekos  informacijos analitikos metodininkė Vilija Baublytė-Nutautienė.

„Kartais pagalvoju, kad tapatybės paieškos ir paskatino tapti rašytoju. Draugai klausdavo, iš kur kilę mano tėvai. Atsakydavau, kad iš Lietuvos. „Parodyk žemėlapyje“, – prašydavo. O ten tokios šalies nėra: Lietuva tais laikais žemėlapyje neegzistavo – niekas nežinojo, kur ji yra. Pasijusdavau, lyg atėjęs iš neegzistuojančio pasaulio. Vadinasi, ir aš neegzistuoju? Jei taip, turiu save sukurti. Kai tavo vardas pasirodo atspausdintas, tu jau esi, kažką reiški, įsiamžini. Maniau, jei nerašysiu, manęs tiesiog nebus“, – sako Antanas Šileika, lietuvių kilmės Kanados rašytojas.

Šis vakaras yra Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės renginys. Visą programą rasite čia ›.

Trumpai apie renginį

Data balandžio 25 d.
Laikas 18 val.
Vieta Renginių erdvė, III a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“