Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. gegužės 15 d.

Gegužės 16 d.: Vlado Sirutavičiaus monografijos „Lietuviai ir Lietuvos lenkai, Lietuva ir Lenkija 1988–1994 metais“ pristatymas

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į  istoriko, humanitarinių mokslų daktaro Vlado Sirutavičiaus studijos „Lietuviai ir Lietuvos lenkai, Lietuva ir Lenkija 1988–1994 metais“ sutiktuves.

Leidinyje aptariamos dvi glaudžiai susijusios problemos. Visų pirma, analizuojama etninių grupių – lietuvių ir Lietuvos lenkų – sąveika 1988–1994 metais. Daug dėmesio skiriama lietuvių ir lenkų etniniam konfliktui, o konkrečiau – lenkų aktyvistų ir organizacijų siekiui sukurti nacionalinę teritorinę autonomiją. Lietuvos TSR, vėliau ir Lietuvos Respub­likos valdžia pastangas steigti tokią autonomiją griežtai atmetė. Toks reikalavimas buvo vertinamas kaip grėsmė teritoriniam vientisumui ir nacionaliniam suverenitetui. Studijoje aiškinamasi, kokie veiksniai turėjo įtakos lietuvių ir Lietuvos lenkų etniniam konfliktui, o kartu analizuojama Lietuvos valdžios (tiksliau, dviejų politinių režimų – LTSR ir Lietuvos Respub­likos) etninė politika.

Antroji problema, kuri aptariama monografijoje, – Lietuvos ir Lenkijos tarpvalstybiniai santykiai. Leidinyje ieškoma atsakymo į klausimą, kokie veiksniai lėmė santykių tarp dviejų kaimyninių valstybių dinamiką. Aiškinamasi dviejų svarbiausių tarpvalstybinių susitarimų – Draugiškų san­tykių ir kaimyninio bendradarbiavimo deklaracijos (1992 m.) ir Draugiškų santykių ir gero kaimyninio bendradarbiavimo sutarties (1994 m.) – pasirašymo aplinkybės.

Leidinio pristatyme dalyvaus ir diskutuos knygos autorius dr. Vladas Sirutavičius, Lietuvos istorijos instituto direktorius dr. Rimantas Miknys, diplomatas Dainius Junevičius ir istorikė dr. Vitalija Stravinskienė.

Susidomėjusius kviečiame dalyvauti.

Trumpai apie renginį

Data gegužės 16 d.
Laikas 17.30 val.
Vieta Valstybingumo erdvė. II a.
Trukmė apie 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Partneris Lietuvos istorijos institutas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“