Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. gegužės 15 d.

Apie savo tėvą naujų dalykų sužinojo pats prof. Vytautas Landsbergis

Šiais metais minimos 125-osios architekto Vytauto Landsbergio-Žemkalnio (1893–1993) gimimo metinės. V. Landsbergis-Žemkalnis – vienas žymiausių ir produktyviausių XX a. Lietuvos architektų, įgyvendinęs daugiau kaip 150 projektų Lietuvoje ir užsienyje.

Šių metų rugsėjį Lietuvos literatūros ir meno archyvas Kaune planuoja surengti parodą V. Landsbergio-Žemkalnio kūrybai pristatyti. O gegužės 11 d. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo erdvėje įvyko apskritojo stalo diskusija, skirta įvairiems architekto kūrybos laikotarpiams ir architektūros palikimui aptarti.

Architektūros istorikė, monografijos, skirtos V. Landsbergio-Žemkalnio kūrybai, autorė Jolita Kančienė susirinkusiems papasakojo apie architekto kūrybos laikotarpį Lietuvoje.

Dailės istorikė ir kritikė, Lietuvos kultūros tyrimų instituto vyriausioji mokslo darbuotoja, Vilniaus dailės akademijos profesorė dr. Giedrė Jankevičiūtė analizavo autoriaus studijų laikotarpį Romoje ir jo įtaką kūrybinei veiklai.

Istorikas, Energetikos ir technikos muziejaus vyriausiasis fondų saugotojas, Vilniaus miesto istorijos tyrinėtojas dr. Karolis Kučiauskas pristatė ryškų V. Landsbergio-Žemkalnio karjeros laikotarpį Vilniuje.

Diskusijoje lankėsi ir Vytauto Landsbergio-Žemkalnio sūnus prof. Vytautas Landsbergis su žmona Gražina ir dukra muzikologe Birute Landsbergyte-Cechanavičiene. Diskusijos pabaigoje V. Landsbergis padėkojo dalyviams ir pripažino, kad sužinojo naujų dalykų apie tėvo profesinę veiklą.

Primename, kad Nacionalinėje bibliotekoje, Valstybingumo erdvėje, saugoma V. Landsbergio šeimos biblioteka.