Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. rugpjūčio 13 d.

Rugpjūčio 13 d.: diskusija „Kaip išsaugoti lietuviškąją tapatybę pasaulyje“

Netylant kalboms apie emigrantus, lietuviškosios tapatybės krizę ir globalią Lietuvą stengiamės rasti optimaliausią sprendimo būdą, kuris padėtų išsaugoti lietuviškąją tapatybę. Visi, kuriems aktuali lietuviškosios tapatybės išsaugojimo problema, yra kviečiami į Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje Lietuvių kalbos ir kultūros centro (LKKC) organizuojamą atvirą diskusiją „Kaip išsaugoti lietuviškąją tapatybę pasaulyje“.

LKKC dešimtmetį vadovaujanti ir daugiau nei penkiolika metų lietuvių kalbos ir kultūros vasaros kursus organizuojanti Vilma Leonavičienė teigia, kad užsieniečiams esame įdomūs ir unikalūs, o mūsų šalis – kitataučiams patraukli. „Smagiausia, kad lietuviškų šaknų turintys studentai iš Kanados, Argentinos ne pirmus metus grįžta į Lietuvą“, – sako V. Leonavičienė. Ne veltui šiemet rugpjūčio mėnesį Vilniuje, Lietuvos edukologijos universitete (LEU), studijuos šimtas užsieniečių iš dvidešimt aštuonių pasaulio šalių.

Būtent dėl LEU vykstančių lietuvių kalbos ir kultūros kursų, skirtų užsieniečiams, į Lietuvą atvyko lietuviškų šaknų turintis argentinietis Giuliano Volpe Grilauskas. Jo seneliai buvo lietuviai, karo metais pasitraukę į Argentiną. G. Volpe Grilauskas tikina, kad gimtajame Beriso miestelyje veikia lietuvių bendruomenė. Pasak G. Volope Girlausko, būtent lietuviškos šaknys skatina mokytis lietuvių kalbos, dalyvauti Dainų šventėje ir susipažinti su šalies kultūra, istorija ir gamta.

Diskusijoje dalyvaus SEB banko direktoriaus pavaduotojas, ekonomistas Gitanas Nausėda, Lietuvių kalbos ir kultūros centro vadovė Vilma Leonavičienė ir užsienio lituanistinių mokyklų mokytojai. Pasak pedagogų, jie sąvoką „emigrantas“ nori keisti „pasaulio lietuviu“. Jų įsitikinimu, ir jie patys, ir jų vaikai yra Lietuvos ambasadoriai svetur.  Užsienyje lietuviai per kalbą, tautines šventes, dainas ir šokius išsaugo savo lietuviškas šaknis. „Svarbiausia – tegul pasaulio lietuviai mezga tarpusavio ryšius ir jungiasi į vieną didelę bendruomenę“, – teigia diskusijos dalyvė Miglė Juozaitytė.

Diskusijoje bus analizuojami šie klausimai:

  • Ar Lietuvos šimtmečio euforija baigsis ir vėl atsidursime tapatybės sankirtoje;
  • Ar po pasaulį išsibarstę lietuviai išsaugos lietuvių kalbą ir kultūrą;
  • Ar pasaulio lietuviai iš tiesų yra mūsų šalies ambasadoriai.

Trumpai apie renginį:

Data rugpjūčio 13 d.
Laikas 16 val.
Vieta Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė 1,5 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›
Organizatoriai Lietuvių kalbos ir kultūros centras