Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. rugpjūčio 20 d.

Nacionalinė biblioteka – tarptautinio Lokarno kino festivalio kultūrinėje programoje (atnaujinta)

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos parengta paroda ir veikla sulaukė tarptautinės žiniasklaidos dėmesio.

Rugpjūčio 1–11 dienomis Šveicarijoje vyko vienas garsiausių pasaulyje Lokarno kino festivalis. Į šio festivalio programą buvo įtraukti lietuvių autorių filmai: režisierės Rugilės Barzdžiukaitės dokumentinis filmas „Rūgštus miškas“, režisieriaus Lauryno Bareišos filmas „Kaukazas“ ir kino debiutas – ispanų ir lietuvių bendros gamybos filmas „Risčia“ (isp. „Trote“, režisierius Xacio Baño). Taip pat pristatyta ir daugiau lietuviškos kultūros. Žinomas šveicarų galerininkas, meno kolekcionierius Arminio Sciolli rugpjūčio pradžioje Lokarne organizavo renginį „10 dienų Lietuvoje“, skirtą mūsų valstybės atkūrimo šimtmečiui.

Galerijoje „il Rivellino“ buvo eksponuojama Nacionalinės bibliotekos parengta knygų apie mūsų istoriją, kalbą, literatūrą ir meną, kultūrinius ir istorinius Lietuvos ryšius su Šveicarija bei itališka jos dalimi – Tičino kantonu paroda. Knygų ekspoziciją pristatė į renginį atvykę Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas ir Dokumentinio paveldo tyrimų departamento direktorė Jolanta Budriūnienė. Vilniečių hologramų kūrėjų kompanija „HoPro“, bendradarbiaudama su Nacionaline biblioteka, parengė ir renginyje pristatė išmaniuosius paveikslų rėmus bei tradicines hologramas, senosios lietuvių raštijos ir Rivelino tvirtovės, kurioje įsikūrusi galerija, tema. 

Parodoje eksponuoti Lietuvos fotografijos pradininko Antano Sutkaus darbai, juos pristatyti į renginį buvo atvykęs pats autorius. Muralto kino teatre šveicarų režisieriaus M. Tognola parodė šiuo metu kuriamo dokumentinio filmo apie A. Sutkaus ir pasaulinio garso režisieriaus Peterio Greenaway kūrybą anonsą pavadinimu „Vasarvidžio nakties pokalbiai Lietuvoje“. 

Savo darbus galerijoje šiomis dienomis taip pat demonstravo ir improvizuotose meno dirbtuvėse kūrė lietuvės menininkės Jurga Barilaitė ir Irma Leščinskaitė, jai talkino žurnalo „Jūra, More, Sea“ leidėja Zita Tallat-Kelpšaitė. Ypač didelio pasisekimo čia sulaukė žinomos instaliacijų kūrėjos Jolitos Vaitkutės Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų nuotrauka, sudėliota iš lietuviškos žemės.

Lietuvos delegacija buvo pakviesta į šalies prezidento priėmimą, surengtą festivalio proga, jame Šveicarijos prezidentas Alainas Bersetas atskirai pasveikino lietuvius ir padėkojo už gražią mūsų iniciatyvą išsamiau pristatyti savo šalies kultūrą Šveicarijoje.

Lietuvos šimtmečiui skirtus renginius aplankė atidaryme dalyvavusi Šveicarijos kultūros ministrė Isabelle Chassot, Tičino kantono pirmininkas Claudio Zali, Lugano, Lokarno ir Askonos merai, vienas iš žymiausių Šveicarijos architektų Mario Botta, režisierius P. Greenaway, daug kitų žinomų meno pasaulio atstovų. 

Šveicarų galerininkas ir meno kolekcionierius A. Sciolli, su kuriuo Lietuvos paviljonų pasaulinėse parodose generalinis komisaras, Aplinkos ministerijos EXPO grupės vyriausiasis patarėjas Romas Jankauskas praėjusią vasarą susipažino EXPO parodoje Astanoje ir padėjo jam įgyvendinti šį Lokarne Lietuvą pristatantį projektą, ir ateityje yra numatęs nemažai įdomių projektų, susijusių su mūsų šalies kultūros sklaida užsienyje.