Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. rugsėjo 26 d.

Rugsėjo 26 d.: knygos „War, Revolution and Nation-Making in Lithuania, 1914–1923“ pristatymas

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyks istoriko Tomo Balkelio knygos „War, Revolution and Nation-Making in Lithuania, 1914–1923“ (Karas, revoliucija ir tautokūra Lietuvoje 1914–1923 metais), išleistos anglų kalba Oksfordo leidykloje 2018 metais, sutiktuvės.

Ši istoriko T. Balkelio parašyta knyga perteikia vieną svarbiausių Lietuvos istorijos laikotarpių. Autorius knygoje atskleidžia, kaip karas kūrė Lietuvos visuomenę ir nepriklausomą valstybę nuo pirmųjų Pirmojo pasaulinio karo dienų iki 1923 m., kai liovėsi smurtas ir agresija Lietuvos ir Lenkijos pasienyje. Šiuolaikinės Lietuvos kūrimosi istorija perteikiama remiantis ne tiek politinio elito, kiek įvairių visuomenės grupių – ūkininkų, karo šauktinių, savanorių, šaulių, karo belaisvių ir pabėgėlių patirtimis ir išgyvenimais. Pasakojama apie tai, kaip karas pakeitė jų gyvenimą ir kaip jie pakeitė po karo susiformavusią visuomenę. Knygoje nušviečiami mažiau žinomi, prieštaringi ir skausmingi ano meto Lietuvos istorijos epizodai: carinės karo evakuacijos, vokiečių okupacijos, revoliucijos, bolševikų invazijos, teroro, nepriklausomybės kovų ir gyventojų mobilizacijos padariniai. Autoriaus nuomone, karas buvo vienas iš svarbiausių veiksnių, kūrusių moderniąją lietuvių tapatybę ir nepriklausomą valstybingumą, tačiau jo pasekmės buvo ilgalaikės.

Dr. Tomas Balkelis – Lietuvos istorijos institute dirbantis istorikas, 2004 m. doktorantūros studijas baigęs Toronto (Kanada) universitete. Po jų keliolika metų dirbo Mančesterio, Notingamo, Dublino ir Vilniaus universitetuose. 2015–2016 m. buvo vizituojantis mokslininkas Stanfordo universitete (JAV). Jo pirmoji knyga „The Making of Modern Lithuania“ (Moderniosios Lietuvos kūrimas) (Routledge, 2009) skirta ankstyvajai lietuvių tautinio judėjimo istorijai. Jo knygos ir straipsniai išleisti Lietuvos ir užsienio leidyklose ir mokslo žurnaluose. Istoriko tyrimų akiratyje – nacionalizmo, istorinių mitų, priverstinių migracijų, karo ir paramilitarizmo temos.

Knygos pristatyme dalyvaus istorikas Alvydas Nikžentaitis (moderatorius), knygos autorius dr. T. Balkelis, istorikai Vytautas Plečkaitis ir Vytautas Petronis.

Trumpai apie renginį

Data rugsėjo 26 d.
Laikas 18 val.
Vieta Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›