Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. spalio 8 d.

Lietuviai ir lenkai: nuo konflikto ištakų prie sprendimų paieškos (3 ir 4 paskaitos)

Vaizdo paskaitų ciklas „Konflikto genezė“.

3 paskaita

Dr. Alvydas Nikžentaitis, Istorijos instituto vyriausiasis mokslo darbuotojas

Konfliktas ir stereotipai: naujieji lenkai ir naujieji lietuviai

Jei nebūtų užgimę modernios tautos, lietuviai su lenkais gal būtų ir toliau savaip draugiškai sutarę, tiktai vargu, ar būtų išlikusi lietuviškai kalbanti tauta. Iš Lietuvos gal būtų likusi „mažoji Lenkija“. Formuojantis modernioms lietuvių ir lenkų tautoms įvyko natūralus ir neišvengiamas konfliktas. Kartu vyko ir socialinės permainos. Kapitalizmo raida silpnino žemvaldžių ponų galią, teikė daugiau galimybių valstiečiams, kurie ėmė ieškoti savo tapatybės. Ši sutvirtėjo lietuvių kalbos pagrindu.


4 paskaita

Dr. Rimantas Miknys, Istorijos instituto direktorius

Lenko įvaizdis – nuo nevykėlio iki priešo

1918 m. sustiprėjus nacionalinių valstybių kūrimo procesams, lietuvių spauda, ypač satyrinė, ima negatyviau vaizduoti lenkus. Lenkas, anksčiau laikytas šlėkta, negalinčiu prisitaikyti prie kapitalistinės tikrovės, nemokantis ūkininkauti, dabar piešiamas kaip kenkėjas ir priešas. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės atgaivinimo projektas žlunga dėl to, kad lietuviai, lenkai ir baltarusiai ima brėžti etninių teritorijų ribas.

„Konflikto genezės“ vaizdo paskaitas bendradarbiaujant su Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka (LNB), portalu „15min“, radijo stotimi „Znad Wilii“ sukūrė VšĮ „Ketvirta versija“. Projektą parėmė Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Dvylikoje trumpų paskaitų, nufilmuotų Nacionalinėje bibliotekoje, lietuvių ir lenkų istorikai aptaria aktualius Lietuvos ir Lenkijos, lietuvių ir lenkų istorijos klausimus — ypač tuos, dėl kurių interpretacijos kyla ginčų abiejų tautų viešosiose erdvėse.

Konfliktus kurstančias temas nušviečia istorikai mokslų daktarai: Krzysztofas Buchowskis, Rimantas Miknys, Alvydas Nikžentaitis, Andrzejus Pukszto, Valdas Rakutis, Jarosławas Wołkonowskis.


1, 2 paskaitas galima peržiūrėti čia >