Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. lapkričio 28 d.

Lapkričio 7, 14, 21, 28 d.: Stanislovo Žvirgždo paskaitos apie fotografiją

Rudenį į Lietuvos nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką sugrįžo Stanislovo Žvirgždo skaitomos paskaitos apie fotografiją. Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, fotografijos istorijos tyrinėtojas, fotografas S. Žvirgždas pristato paskaitų ciklą, skirtą įvairiems Lietuvos fotografijos istorijos aspektams ir fotografams. Paskaitose S. Žvirgždas pristatys ir  parodys per 1600 fotografijų ir kitų vaizdų.

Lapkričio 7 d. – Partizanų karo fotografijos

Paskaitoje pasakojama apie partizanų pasipriešinimą pokario sovietiniams okupantams. Vienas reikšmingiausių pokaryje Lietuvoje vykusių kovų liudijimų – partizanų ir jų ryšininkų, rėmėjų fotografijos, kuriose įamžinta laisvės kovotojų buitis, apranga, ginkluotė, kasdienybė, kariniai mokymai, darbai, poilsio ir pramogų valandėlės. Pateikiamos 158 fotografijos ir kitos iliustracijos.

Lapkričio 14 d. ­– Lietuvos moterys-fotografės

Paskaita skirta moterims fotografėms. Pateikiamos iliustracijos nuo pirmosios Lietuvos moters fotografės Paulinos Mongirdaitės, legendinės Palangos fotografės, kuri pirmoji savo fotografijose įamžino Palangos, Kretingos ir kitus pajūrio vietovaizdžius, architektūrą, žmones, ir pristatomos dar vienuolikos moterų fotografijos iki mūsų dienų. Paskaitoje demonstruojama apie 160 fotografijų.

Lapkričio 21 d. – Lietuvos fotografai-keliautojai

Paskaitoje pasakojama apie Lietuvos fotografus-keliautojus ir pateikiamos jų fotografijos iš įvairių pasaulio vietų. Pateikiamos iliustracijos iš Juozapo Čechavičiaus kelionės laivu Nerimi, pirmuoju Lietuvos fotografu dažnai tituluojamo grafo Benedikto Henriko Tiškevičiaus kelionės laivu „Žemaitija“ iki Japonijos, Juozo Kazlausko, septynerių su mama išvežto į Sibirą, kur praleido septynerius savo paauglystės metus, o vėliau vis grįždavo fotografuoti Arkties, kelionės į Šiaurę ir kt. Paskaitoje demonstruojama apie 160 fotografijų.

Lapkričio 28 d. – Fotografija Lietuvos dvaruose

Paskaita skirta dvarų fotografams Johanui Hiksai iš Verkių, grafui Stanislovui Kazimierui Kosakovskiui iš Vaitkuškio, Juzefui Perkovskiui iš Džiuginėnų, Janui Brunonui Bulhakui iš Bagdanavo ir kt. Paskaitoje demonstruojama apie 160 fotografijų.

S. Žvirgždas – vienas geriausių Lietuvos fotografijos žinovų, žymiausių peizažo fotografijos meistrų. Ryškų pėdsaką palieka ir jo, kaip fotografijos kritiko ir istoriko, veikla. S. Žvirgždas yra daugelio fotografijos leidinių sudarytojas, knygų vertėjas, straipsnių ir jų rinkinių apie Lietuvos fotografijos istoriją autorius ar bendraautoris.

Laukiame visų fotografijos entuziastų.

Trumpai apie lapkričio mėnesio paskaitas

Data lapkričio 7, 14, 21, 28 d.
Laikas 17.30 val.
Vieta Konferencijų salė, V a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas