Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2018 m. gruodžio 18 d.

Nacionalinėje bibliotekoje pristatyta prof. Vytauto Landsbergio šventinių atvirukų paroda

Kasmet šventiniu laikotarpiu siunčiama vis mažiau popierinių atvirukų, tačiau prof. Vytautas Landsbergis tuo nesiskundžia. Šį prieššventinį laikotarpį Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje prof. V. Landsbergis pristatė ne tik įvairiomis progomis gautus sveikinimus, bet ir su žmona Gražina Ručyte-Landsbergiene pasidalijo savo šeimos švenčių tradicijomis.

„Džiaugiamės, kad švenčių laukimo nuotaika atvykstate dalytis Nacionalinėje bibliotekoje. Šios parodos žanras labai paslaptingas ir puikiai perteikiantis šventinio laikotarpio mitiškumą“, – teigė Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.

„Norėčiau padėkoti Sauliui Valiui ir Nacionalinei bibliotekai už šios parodos organizavimą. Ši paroda gimė iš gražaus ir savotiško papročio, kurį turėjome draugų būrelyje. Atvirukai – menininkų, dailininkų darbai, kuriais buvo parodoma bendrystė, draugystė, brolystė. Labai linkėčiau atvirukų tradiciją atgaivinti ir plėsti. Juk piešta gėlytė yra atsparesnė laikui ir šiltesnė nei ta, kurią gali nusipirkti kioske“, – pasakojo prof. V. Landsbergis.

G. Ručytė-Landsbergienė taip pat pridūrė, kad atvirukai buvo terpė, kuri palaikydavo bendrą bendravimo pulsavimą. „Atvirukus siųsdavo grupė žmonių vieni kitiems ne tik norėdami pasveikinti, bet taip pat norėdami parodyti, jog esame gyvi. Išskirtinai prisimenu Irenos Geniušienės atvirukus, kurie buvo savitos stilistikos, kupinos meilės ir pulsacijos“, – teigė G. Ručytė-Landsbergienė.

Paklausti apie Kalėdų tradicijas Landsbergiai atviravo, kad jų Kalėdų eglutės, susibūrimai tampa simboline inventorizacija apsidairyti, susirinkti, prisiminti, apsičiupinėti, pasimatuoti, kuris daugiau paaugo. Atsisveikindami Landsbergiai palinkėjo gausinti šeimas ir susiburti į vieną didelę šeimą, taip pat pamiršti pykčius, nuoskaudas ir pagiežas.

Parodą padėjo parengti Nacionalinės bibliotekos Komunikacijos ir rinkodaros departamento Rinkodaros ir intelektinių paslaugų skyriaus vyresnysis dailininkas Jokūbas Zovė. Renginį moderavo Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyriaus vyresnysis metodininkas-tyrėjas Matas Baltrukevičius. Nacionalinėje bibliotekoje paroda veiks iki sausio 31 dienos. Kviečiame apsilankyti.

Susiję straipsniai:


Daugiau nuotraukų ›