Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. sausio 16 d.

Nacionalinėje bibliotekoje atidaryta paroda „Sutikti. NYLA portretai“

„Sutikti kitą žmogų visada yra laimėjimas, net jeigu tu su juo ir nesutinki“, – jaukiai užtemdytoje Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Parodų salėje atidarydamas bene pirmąją Lietuvoje „podkastų“ (tinklalaidžių) parodą sakė žurnalistas, vienas iš parodos organizatorių Karolis Vyšniauskas. Jis yra ir naujos kartos lietuvišką žurnalistiką kuriančių medijų profesionalų komandos „Nanook“ vienas iš redaktorių ir laidų vedėjas.

K. Vyšniauskas prisiminė, kad 2017-ųjų rugsėjį „Nanook“ komanda pradėjo kurti NYLA – pirmąjį profesionalų „podkastą“ Lietuvoje: „Klausantiesiems pristatome žmones, kurių istorijos padeda užčiuopti modernią būtį. Mūsų pašnekovais yra tapę ir vakariečių požiūrį į islamą keisti siekianti musulmonė, ir garsi Holokaustą išgyvenusi literatūros profesorė, taip pat iš psichiatrinės ligoninės pabėgęs poetas, anoniminių alkoholikų bendruomenei priklausanti moteris, romų tautybės paauglys, savo statusą išsikovojantis šokių aikštelėje, pasaulio pilietis menininkas Jonas Mekas ar fotografijos grandas.“ Visi jie – NYLA pašnekovai, kurių portretus parodoje galima pamatyti, o ausinėse išgirsti jų interviu su „Nanook“ žurnalistais.

Nyla (tarti Náila) buvo pirmojo dokumentinio filmo „Nanook of the North“ herojė. Arabiškai Nyla vardas reiškia „laimėtoją“. Kaip pastebėjo K. Vyšniauskas, laiku, kai visuomenės susipriešinimas auga, o žmonės jaučiasi vis vienišesni, gebėjimas sutikti kitą ir jį išgirsti jau yra laimėjimas. „Ši paroda dar kartą tai patvirtina. Nes atsirado ne tik klausytojų, bet ir institucinis palaikymas. Esame dėkingi Nacionalinei bibliotekai už geranoriškai suteiktą puikią erdvę ir galimybę pristatyti savo kūrybą vietoje, kurioje visada pilna žmonių“, – džiaugėsi žurnalistas.

Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas, tardamas sveikinimo žodį, išskyrė jaunų žurnalistų drąsą, profesionalumą ir etiką. „Sveikinu jūsų jauną, stiprią komandą, einančią nestandartinės komunikacijos, kuri pagrįsta vertybine dimensija, keliu. Man patinka jūsų drąsa eksperimentuoti. Mes, kaip Nacionalinė biblioteka, irgi daug eksperimentuojame. Biblioteka yra tapusi kūrybinių procesų vieta, kur labai daug kas vyksta ir atsitinka. Dirbame daug, gerai ir stipriai. Šia prasme, esame panašūs“, – sakė prof. dr. R. Gudauskas.

Parodos koordinatorė Gerda Paliušytė pasidžiaugė, kad Nacionalinės bibliotekos parodų rengimo komanda įgijo unikalios patirties. „Ši paroda mums suteikė naujos patirties. Tai visai naujas žanras. Tačiau didesnį įspūdį paliko ne sudėtingi techniniai parodos rengimo momentai, plačiajai visuomenei pristatant šį žurnalistinį projektą, o „Nanook“ komandos etika ir profesionalumas. Socialinės integracijos tema – didelis iššūkis, ypač kai ne tik teoriškai apie tai kalbi, bet ir įgyvendini praktiškai. „Nanook“ veiklą matau kaip alternatyvią edukacijos formą ir labai tikiuosi jų darbų ir mūsų bendradarbiavimo tęstinumo“, – sakė G. Paliušytė.

Parodoje eksponuojami „Nanook“ fotografų Bertos Tilmantaitės, Artūro Morozovo, Severinos Venckutės, Karolio Pilypo Liutkevičiaus darbai. Interviu įrašus rengė Karolis Vyšniauskas, Berta Tilmantaitė, Artūras Morozovas, Martyna Šulskutė. Garsą įrašinėjo Katažina Bitowt, Martynas Gailius.

Tad visus, kam įdomu, kaip dirba Lietuvos tradicinei žurnalistikai alternatyvi profesionalų komanda, ką domina „sunkios“ temos, apie kurias oficiali ar komercinė žiniasklaida dažnai nutyli, kas nori tyro oro gurkšnio viešojoje komunikacijoje, kviečiame aplankyti parodą Nacionalinėje bibliotekoje. Nes, kaip sakė nuo pat pradžių lietuviško „podkasto“ idėją palaikanti Ilma Nausėdaitė, parodos rėmėjų UAB „MailerLite“ rinkodaros vadovė, NYLA mus augina ir moko pažinti pasaulį, o gero turinio niekada nebus per daug.

Paroda veiks iki kovo 15 d.


Daugiau nuotraukų ›