Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. sausio 18 d.

„Retos istorijos“ – požeminis pasaulis

Pasauliui pažinti skirtuose darbuose, kosmografijose, kelionių aprašymuose, žemėlapiuose ilgą laiką knibždėte knibždėjo galybė mitinių būtybių ar net pabaisų ir istorijų, liudijančių jų egzistavimą, dauginimąsi ir geografinę lokaciją. Iki pat XVI a. nebuvo abejojama fantastinių gyvūnų realumu. Tik XVI a. viduryje – XVII a. buvo pradėta kritiškiau vertinti didžiųjų kelionių dalyvių pasakojimus ir fantastiniai gyvūnai iš jūrų ir miškų persikėlė į simbolines emblemas, heraldiką, knygų puošybos elementus. Šį mėnesį išskirtinių knygų mėgėjų rubrikoje „Retos istorijos“ kviečiame susipažinti su vokiečių kilmės jėzuitu mokslininku Anastazijumi Kircheriu, kuris pagarbiai vadinamas paskutiniu žmogumi, kuris žinojo viską.

A. Kircheris (1602–1680) gyveno itin įdomiu – mokslo žinių ir atradimų laikotarpiu. Astronomo Galilėjaus, filosofo Renė Dekarto, teigusio, kad pasaulis yra pažinus, o žmogus egzistuoja, nes jis yra mąstanti esybė, amžininkas per savo gyvenimą išleido apie 40 veikalų, skirtų religijai, geologijai, kalbotyrai, medicinai. Anot istorikų, tai buvo pirmasis mokslininkas, turėjęs globalią mokslinę reputaciją, galėjęs išgyventi vien tik iš savo mokslinės veiklos. XVII a. pabaigoje jo mokslinė reputacija šiek tiek smuko dėl mokslininkų, kurie specializavosi vienoje konkrečioje mokslo srityje, tačiau šių dienų mokslo atstovų jis nepaliauja stebinti savo veikalų kompleksiškumu, temų įvairumu ir, iš šiuolaikinės perspektyvos žiūrint, požiūrio modernumu.

A. Kircherio knygos, parašytos lotynų kalba, turėjo pateikti mokslinę informaciją platesniam skaitytojų ratui. Knygų patrauklumą didino įmantrios graviūros, iliustruojančios aprašomus gamtos, muzikos ar istorijos pavyzdžius. Vienas iš jo žymiausių darbų „Požeminis pasaulis“ (Mundus subterraneus) – įspūdingas dviejų dalių veikalas, kuriame aptariamos vidinės Žemės struktūros, tikri ir mitiniai gyventojai, augalai ir kiti geografiniai tyrinėjimai. „Požeminio pasaulio“ pagrindą sudaro geologija ir jos vingrybės. Mokslininkai tai sieja su A. Kircherio 1638 m. stebėtu Etnos ugnikalnio išsiveržimu Sicilijoje, autoriui sukėlusiu smalsumo bangą ir norą išsiaiškinti, kas vyksta Žemės gelmėse.

Veikalo „Požeminis pasaulis“ pirmoje dalyje aprašomi požeminio pasaulio gyventojai (pvz., vabzdžiai, gigantai ar drakonai). Antroje dalyje daugiau dėmesio skiriama alchemijai, pirotechnikai ir pateikiamas kompleksiškas mokslinis požiūris į požeminį pasaulį ir jo radinius. A. Kircheris kritiškai bandė įvertinti tuometines žinias apie gamtos pasaulį – fantastiškus, egzotiškus, neįtikėtinus gyvūnus, apgyvendintus tolimuose ir mažai pažintuose kraštuose. Autorius paneigė vienaragių egzistavimą teigdamas, kad žemėje randami ragai yra arba kitų didelių gyvūnų, arba jūrinių žuvų. Atmetė dominavusią teoriją, kad vienaragiai nuskendo Didžiojo tvano metu (A. Kircherio teigimu, Dievas negalėjo leisti nuskęsti nė vienam savo kūriniui, todėl akivaizdu, kad vienaragiai negalėjo išnykti per šį tvaną – vadinasi, jie niekada nebuvo sukurti).  Kitame leidinyje autorius įrodinėjo, kad Kinijoje nėra skraidančių vėžlių. Anot ankstesnių gamtos istorikų ir keliautojų, šiame žemyne vėžliai ant kojų turi sparnus, kad galėtų kompensuoti savo lėtumą, tačiau A. Kircheris teigė, kad tai yra absoliuti netiesa, kadangi jų kojos yra pritaikytos plaukti, o ne skraidyti.

A. Kircherio veikalai saugomi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriuje, kuris siekia saugoti, tyrinėti, teikti vartotojams ir viešinti dokumentus, radusius prieglobstį Nacionalinėje bibliotekoje. Šiame skyriuje saugoma apie 70 tūkst. XV–XXI a. spaudinių ir daugiau kaip 70 tūkst. archyvinių dokumentų saugojimo vienetų. Retos knygos pasakoja išskirtines, gyvąsias istorijas, atraskime jas kartu, susipažinkime ir tyrinėkime. Nuo sausio 23 d. kviečiame apsilankyti Retų knygų ir rankraščių skyriaus parengtoje parodoje „De horribilibus monstris: fantastiniai gyvūnai bibliotekoje“ ir susipažinti su fantastiniais gyvūnais, gyvuojančiais senuosiuose bibliotekos spaudinuose.

„Retos istorijos“ – požeminis pasaulis

Naudotos knygos:

Anastasius Kircher, Mundus subterraneus, Amsterdamas, 1665.

Anastasius Kircher, China monumentis qua sacris qua profanis, nec non variis naturae et artis spectaculis, aliarumque rerum memorabilium argumentis illustrata, Amsterdamas, 1667.


Daugiau „Retų istorijų“ rasite čia ›