Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. birželio 19 d.

Nuo baltų mitologijos iki „The Rolling Stones“: rašytojos Ilona Ežerinytė ir Neringa Vaitkutė

Skaitymas – ne sezoninė veikla, tačiau literatūros mėgėjams vasara ir knyga yra neatsiejami dalykai. Vaikų ir paauglių literatūros autorė Ilona Ežerinytė ir rašo dažniausiai vasarą. Taip pat vaikams ir jaunimui kurianti Neringa Vaitkutė rašo bet kuriuo metų laiku, tačiau prisimena, kad vieną iš reikšmingų jos pasaulėjautai knygų – Vėliaus Norberto „Laumių dovanas“ – kaimo bibliotekoje skaitydavo visų savo moksleiviškų vasarų metu. Laumės, aitvarai, žaltvykslės ir kitos mitologinės būtybės greta šiuolaikinių žmonių gyvena ir jos pačios knygose. „Mitologijoje yra mūsų šaknys. O į šaknis žvilgtelėti laibai įdomu, nes jos giliai ir kartais labai tamsiose ir paslaptingose vietose“, – sako N. Vaitkutė. Tiesa, autorė neslepia, kad jos knygos ne mitologijos vadovėlis, jose mitologinės būtybės turi ir pačios autorės įsivaizduojamų savybių.

I. Ežerinytės knygų veikėjai taip pat dažniausiai gyvena ne tik realistiniame, bet ir mistiniame pasaulyje. Paaiškėjo, kad knygą „Laumių dovanos“ vaikystėje mėgo ir ji, tačiau dabar apie aitvarus, laumvaikius, laumes, žaltvyksles ir kitas baltų mitologijos būtybes ji linkusi kalbėti moksliniu požiūriu. „Nesiryžčiau pati priskirti joms vienų ar kitų savybių, spręsti, kaip jos gali naudoti savo galias. Su jomis reikia elgtis atsargiai“, – lengvai polemizuodama su kolege Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vaizdo studijoje svarstė I. Ežerinytė.

I. Ežerinytės knygų puslapius besklaidant, nuo mitologijos ir mistikos pokalbis krypsta paauglių muzikos link. XX a. paskutinio dešimtmečio muzika ir roko klasikos grupės, kurių klauso I. Ežerinytės knygų veikėjai paaugliai, gali tapti maloniu netikėtumu knygą į rankas paėmusiems jų tėvams. Tai ne pačios autorės nostalgijos apraiškos, o empirinis faktas – dabartiniai vaikai ir paaugliai, kaip ir jų tėvai, klauso „The Rolling Stones“, „Radiohead“ ir kitų roko klasikos grupių. N. Vaitkutė sutinka, kad vaikų ir jaunimo literatūra įtraukia ir suaugusiuosius. Jai pačiai buvo netikėta ir malonu sužinoti iš bibliotekininkų, kad jos vadinamąją tamsos trilogiją („Tamsa, kuri prabudo“, „Miestas be padangės“, „Devynetas tamsos nešėjų“) yra pamėgę keturiasdešimtmečiai vyrai.

2018 m. I. Ežerinytės knyga „Verksnių klubas“ išrinkta Metų knyga paaugliams, o „Sutikti Eidą“ įtraukta į 2018 m. IBBY Garbės sąrašą. N. Vaitkutės „Klampynių kronikas“ IBBY apdovanojo Prano Mašioto premija už geriausią 2018 metų knygą vaikams ir paaugliams. Abi rašytojos nuolat patenka į  literatūros premijų laureatų ir laimėtojų sąrašus, tad skaitytojai atpažįsta jų vardus ir žino knygas. Tačiau ar pačios autorės pažįsta savo skaitytojus? Ar sulaukia iš jų laiškų ir kitų tiesioginių dėmesio ženklų?

Nacionalinės bibliotekos vaizdo studijoje kalbintos autorės prasitarė ir apie tekstus, kuriuos norėtų, bet nedrįsta parašyti; papasakojo, ką rašo dabar. Taip pat kalbėta apie konkrečius laiko ženklus  tekstuose. Svarstyta, koks N. Vaitkutės ir I. Ežerinytės veikėjų santykis su technologijų pasauliu? Ar jų knygų herojų, mergaičių ir berniukų, būdo savybės ir tarpusavio bendravimas atskleidžia kintančias vyro ir moters vaidmenų tendencijas šių dienų gyvenime ir literatūroje? 

Visą pokalbį žiūrėkite vaizdo įraše.