Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. birželio 28 d.

Lietuvos fotografų patriarcho A. Sutkaus jubiliejus Nacionalinėje bibliotekoje

Ketvirtadienio vakarą į Lietuvos nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką plūdo žmonės, norintys pasveikinti 80-ąjį gimtadienį švenčiantį fotografą, Nacionalinės premijos laureatą Antaną Sutkų. Vieno žymiausių Lietuvos fotografų jubiliejui Nacionalinėje bibliotekoje atidaryta iki šiol nerodytų fotografijų paroda „Vilniaus (re)kolekcija“.

Nacionalinės bibliotekos generalinio direktoriaus pavaduotoja Genovaitė Šablauskienė sveikindama jubiliatą sakė, kad Nacionalinė biblioteka seniai nėra abejinga Maestro kūrybai. „Dar nuo XX a. 10-ojo dešimtmečio pabaigos savo fonduose saugome Antano Sutkaus padovanotą daugiau nei devyniasdešimties fotografijų ciklo „Basų kojų nostalgija“ (kurto 1959‒1979 metais) autorinių atspaudų kolekciją. Būtent šis fotografijų ciklas, saugomas Nacionalinėje bibliotekoje, ir tapo atspirties tašku, postūmiu susisiekti su Maestro vėl. Taip gimė ši unikali jubiliejinė Antano Sutkaus paroda. Simboliška tai, kad Nacionalinėje bibliotekoje menininkas pristato iki šiol niekur nerodytas, nežinomas XX a. 7-ajame dešimtmetyje darytas fotografijas, kurių archyvą atsitiktinai aptiko jo dukra“, – parodos gimimo ištakas atskleidė G. Šablauskienė.

Tarp gausių sveikintojų buvo ir Lietuvos dailės muziejaus direktorius Arūnas Gelūnas. Jis perskaitė savo laudaciją (pašlovinimą), parašytą A. Sutkui 2017 m. teikiant prestižinę Ericho Salomono premiją Berlyne. Kultūros ministras prof. Mindaugas Kvietkauskas improvizavo 1960 m. A. Sutkaus nuotraukos, kurioje Kalėdų išvakarėse pro neseniai pastatytą Nacionalinės bibliotekos pastatą į namus  žmonės nešasi naujametes eglutes, tema. Ministras sakė, kad A. Sutkaus humanistinio meno labai reikia šiuolaikiniams žmonėms. „Jūsų patirtis ir autoritetas padeda ir XXI amžiaus kovose dėl kultūros. XXI amžiui be galo reikia jūsų kūrybos“, – teigė kultūros ministras, prisiminęs trumpą A. Sutkaus dedikaciją, užrašytą jam albume „Lithuanian Planet“ – „XX amžiaus linkėjimai“.

Ministro Pirmininko patarėja Unė Kaunaitė perdavė Vyriausybės sveikinimą, geriausius linkėjimus ir pasidžiaugė, kad bendromis pastangomis pavyko išspręsti fotomenininkui A. Sutkui pastarosiomis dienomis nerimą kėlusį klausimą dėl jo įkurtos Lietuvos fotomenininkų sąjungos patalpų pardavimo. Po ketvirtadienį Vyriausybėje vykusio pasitarimo nutarta siūlyti išbraukti Lietuvos fotomenininkų sąjungos patalpas iš privatizuotinų objektų sąrašo. Šventinį vakarą vedęs literatūros kritikas, rašytojas Valentinas Sventickas savo sukurtame opuse dėkojo A. Sutkui už jo „Felinišką pasaulio visumos pojūtį ir gebėjimą su meile apglėbti pasaulį ir žmones“. Ilgametis Lietuvos radijo žurnalistas ir jubiliato bendraamžis bičiulis Povilas Sigitas Krivickas sukūrė eiliuotą horaciją „ant Antano Sutkaus jubiliejaus“, o pirmosios nepriklausomos Lietuvos Respublikos Vyriausybės atstovas Albertas Sinevičius deklamavo eiles. Sveikinimą atsiuntė Vilniaus meras Remigijus Šimašius, fotomenininkų cecho vardu savo garbės pirmininką sveikino dabartinis Lietuvos fotomenininkų sąjungos pirmininkas Gintaras Čeponis.

Sveikintojų gausa ir nuoširdumas nustebino A. Sutkų. „Jaučiuosi geriau negu Berlyne, kai Ericho Salomono premiją įteikė ir broliai rytiečiai, ir vakariečiai“, – aidint ovacijoms ketvirtadienio vakarą sakė vienas žymiausių visų laikų šalies fotografų. „Aš laikau savo apdovanojimu, man duotu Dievo, kad man kaip ordinai ar premijos buvo bendravimas su savo kartos fotografais, kolegomis, kurie tada sudarė mūsų fotografijos mokyklos pagrindą: su Macijausku, Rakausku, Kunčiumi, Luckumi, Karveliu, vėliau prie mūsų prisijungusiu, Požerskiu ir visais kitais“, – sakė jis ir dar kartą pasidžiaugė, kad neemigravo. „Ką aš galėčiau iš emigracijos padaryti? Nagi nieko. Atsiųsti porą laiškelių. Bet aš dirbčiau ir edukuočiau kitos šalies piliečius“, – sakė A. Sutkus ir siūlė dažniau gręžtis ne į užsienį, o į tai, kas vyksta čia, Lietuvoje, investuoti į mūsų žmones ir jų santykius bei linkėjo, kad kūrybinių žmonių klausimai dažniau būtų sprendžiami teigiamai.

Paroda „Vilniaus (re)kolekcija“ Nacionalinėje bibliotekoje veiks iki liepos 28 d.

Taip pat skaitykite:


Daugiau nuotraukų ›