Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. rugpjūčio 7 d.

Pokalbiai „Viena tema“. Apie literatūrą

Laidoje „Viena tema“ Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Informacijos analitikos skyriaus vadovas, žurnalistas Ginas Dabašinskas kalbina rašytoją, poetą, publicistą Marką Zingerį.

Temą, kaip įprasta, padiktavo pats laidos svečias, kuriam žodis „literatūra“ yra „bandymas raštu suteikti pirmykščiam chaosui formą ir prasmę, o kalbant apie jos poreikį iš vidaus, ypač iš kuriančio žmogaus vidaus, tai yra bandymas atsakyti į pagrindinius egzistencinius klausimus, įveikti mirties baimę, įprasminti tai, kas giliau pamąsčius neturi jokios prasmės.“

Pasak M. Zingerio, literatūra nėra atsitiktinis žaidimas kaladėlėmis. Tai bandymas pasakyti didesnę tiesą, nei gali pareikšti gyvenimas.

Ar literatūra yra viena iš pagrindinių priemonių norint išsiveržti iš kultūrinio uždarumo? M. Zingerio nuomone, tai kone svarbiausias įrankis, tačiau čia reikalingi vertimai. Be to, rašytojui, ypač nedidelės šalies, būtina skaityti beveik kaip gimtąja ir kitomis kalbomis – tam, kad „sugertų visas sroves ir transformuotų taip, kaip jam yra tinkama jo gyvenamu laiku ir jo gyvenamame kamputyje, kitaip tariant, perkoštų viską per vietinę medžiagą“. Tuomet jau galima kalbėti apie globalių srovių transformaciją į unikalų reiškinį, kuris gimė konkrečioje vietoje konkrečia kalba.

Kviečiame žiūrėti įrašą: