Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. rugpjūčio 7 d.

Jaunimas iš Donbaso regiono – Nacionalinės bibliotekos svečiai

Rugpjūčio 7-ąją atvėrus Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos duris, kone pirmi į pastatą sugužėjo ne įprasti skaitytojai, o svečių delegacija – 22 paaugliai iš Donbaso karo zonos ir juos lydinčios vadovės atvyko į Lietuvą artimiau susipažinti su Europa.

Vizitas į Nacionalinę biblioteką – savaitę truksiančios ukrainiečių viešnagės dalis. „Simboliška, kad pirma stotelė mūsų veiklų maratone – Nacionalinė biblioteka. Pagrindinė Lietuvos biblioteka yra dialogo ir demokratijos platforma. Atvedėme čia savo jaunimą pirmiausia. Šiandien jūs čia matote vaikų grupę, tačiau netrukus jie bus Ukrainos ateitis, jie kurs savo šalį. Labai svarbu, kad vaikai, susirinkę iš karo kamuojamo regiono, matytų, kaip galima dirbti, kurti, tobulėti laisvoje šalyje. Jiems reikia įkvėpti laisvės oro. Mūsų bičiulė Lietuva – puiki kryptis pasisemti jaunimui įkvėpimo ir minčių, ką jie gali nuveikti savo šalyje, kad ir mes taip gyventume“, – kalbėjo grupės vadovė Larysa Artiugina.

Atvykusius svečius pasitiko ir priėmė Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas. Kultūrinė diplomatija ir Lietuvos nacionalinė biblioteka – šią aktualią nacionalinei institucijai ir pačiai valstybei temą bibliotekos vadovas pristatė svečiams. Vėliau jaunuoliai, kurie mokosi Dokumentikos ir medijų mokykloje, turėjo galimybę apsilankyti profesionalioje bibliotekos TV studijoje, sužinoti jos darbo kryptis ir iš esmės susipažinti su biblioteka, lydimi profesionalios gidės, ilgametės bibliotekos darbuotojos Olgos Zimarevos.

Viešnagės pabaigoje bibliotekos Kino salėje jaunuoliai žiūrėjo filmą „Leitis“, kurį vyriausioji redaktorė Aida Vėželienė parinko sąmoningai, atsižvelgdama į tai, kad svečiai atvyko iš karo neramumų kamuojamo regiono.

Nacionalinė biblioteka nuolatos plėtoja bei puoselėja tarpkultūrinius ryšius su Ukraina. 2017 m. surengtas bazilijonų ordino 400 metų jubiliejaus renginys – iškilmingai atidaryta Nacionalinėje bibliotekoje saugomų senų ir retų Vilniaus bazilijonų spaustuvėje išleistų knygų paroda ir surengta apskritojo stalo diskusija, kurioje dalyvavo Ukrainos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Volodymyras Yatsenkivskyi, Ukrainos graikų apeigų katalikų bažnyčios vadovas vyriausiasis arkivyskupas Sviatoslavas Ševčiukas. 2017–2018 m. mūsų erdvėse eksponuotos ukrainiečių (J. Veličkos „Gyvenimas ant nulinės ribos“) ir lietuvių ( L. Skirpsto „Maidanas, 2014-ųjų vasaris“) fotografų parodos. 2018 m. sausio–gegužės mėnesiais bibliotekoje organizuotas filmų ciklas aktualiomis Ukrainos nūdienos temomis. Vyko teletiltai su filmų herojais, režisieriais, ukrainiečių bendruomene. 2019 m. organizacijos „Naujasis Donbasas“ vadovės, režisierės L. Artiuginos iniciatyva Nacionalinei bibliotekai padovanota knygų apie karą Ukrainoje. 2017–2018 m. vyko lietuvių ir ukrainiečių autorių knygų Ukrainos tema pristatymai: R. Bogdano „Ukrainos tridantis. Prie bedugnės“, R. Zinenkos „Ilovaisko dienoraštis“.

Daugiau nuotraukų ›