Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. rugpjūčio 12 d.

Nacionalinė biblioteka stiprina inovatyviąsias paslaugas išmaniems vartotojams

Jau šį rudenį Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje duris atvers nauja Kūrybos ir įgūdžių lavinimo erdvė. Sukurtos net penkios erdvės savarankiškam darbui su skaitmeniniu ir analoginiu vaizdo ir garso turiniu, 3D modeliavimo įgūdžių lavinimui, virtualios realybės galimybių įsisavinimui ir elektronikos žinių gilinimui.

„Nacionalinė biblioteka rado galimybių esamose pastato rūsio patalpose įrengti Kūrybos ir įgūdžių lavinimo erdvę, kur susijungs skaitmeninė ir analoginė kūryba. Ši erdvė bus atvira tiems, kurie jau turi elementarius skaitmeninės kūrybos pagrindus, bet dar netaiko į profesionalų lygą. Ir amžius nėra svarbus, ar tai būtų moksleiviai, ar vyresnio amžiaus žmonės. Svarbu, kad juos domina skaitmeninė kūryba ir jie nori tobulėti šioje srityje. Taip pat čia daug dėmesio bus skiriama atvirajam skaitmeniniam turiniui, laikantis pasaulinės atvirosios kultūros (angl. Open Culture) ideologijos, autorių teisių, kūrinių ženklinimo ir sąžiningo dalijimosi internete kultūros pagrindų“, – sako vienas iš būsimos Kūrybinės erdvės kūrėjų, bibliotekos kūrybinių dirbtuvių PATS SAU administratorius Donatas Kubilius.

„Manome, kad kūrybinis darbas naujose erdvėse bus organizuotas savitarnos principu su galimybe gauti kvalifikuotą bibliotekos darbuotojo konsultaciją. Beje, galimybės nagrinėti virtualų pasaulį, tobulėti skaitmeninio turinio apdorojime ir trijų dimensijų kūrime atsirado  Nacionalinei bibliotekai vykdant projektą „Gyventojų skatinimas išmaniai naudotis internetu atnaujintoje infrastruktūroje“, – pasakoja D. Kubilius.

Lietuvos Respublikos skaitmeninėje darbotvarkėje numatyta ugdyti gyventojų gebėjimus naudotis elektroninėmis paslaugomis ir didinti jų informuotumą apie naujas technologijas ir elektronines paslaugas, vykdant edukacinius ir naujų technologijų, elektroninių paslaugų sklaidos projektus viešosiose bibliotekose. Nacionalinė biblioteka aktyviai dalyvauja Lietuvos e. transformacijos įgalinimo procesuose.

Siekdama šių tikslų, Nacionalinė biblioteka iki 2021 metų vykdo projektą „Gyventojų skatinimas išmaniai naudotis internetu atnaujintoje viešosios interneto prieigos infrastruktūroje“. Projekto metu yra  atnaujinami kompiuteriai, plėtojama interneto infrastruktūra, bibliotekos aprūpinamos naujos kartos programine įranga.  Taip sudaromos sąlygos visų Lietuvos regionų gyventojams dalyvauti skaitmeninių kompetencijų ugdymo, vietos skaitmeninio turinio kūrimo, kitose skaitmeninės informacijos iniciatyvose.

Projekte „Gyventojų skatinimas išmaniai naudotis internetu atnaujintoje infrastruktūroje“ ir „Prisijungusi Lietuva: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė“ dalyvauja visos Lietuvos viešosios bibliotekos. Įgyvendinus projektus bus ne tik atnaujinti 1 200 viešosios interneto prieigos taškai šalies bibliotekose, apmokyti 3 tūkstančiai viešųjų bibliotekų darbuotojų naudotis modernia įranga, šiuo projektu taip pat siekiama 20 proc. padidinti bibliotekų lankytojų skaičių. Be to, norima, kad gyventojų, kurie nuolat naudojasi internetu, dalis pasiektų 87 procentus. Viešosiose bibliotekose gyventojams bus suteiktos galimybės naudotis spartesniu negu 30 Mb/s interneto ryšiu. Planuojama, kad minėti projektai prisidės prie skaitmeninės atskirties problemos sprendimo ir skatins naujų skaitmeninių produktų ir paslaugų atsiradimą įvairiose vietovėse.

Nacionalinės bibliotekos projekto vykdymo komanda labai laukia būsimų Kūrybos ir įgūdžių lavinimo erdvės lankytojų idėjų ir pasiūlymų. Kartu mes galime sukurti geresnę ir patogesnę paslaugą. Pasiūlymų laukiame el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.