Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. rugpjūčio 13 d.

Judaikos tyrimų centro vasaros darbai ir įvykiai

Sakote, kad vasara – atostogų metas? Tik ne Judaikos tyrimų centro komandai, kuri šią vasarą pasižymėjo aktyvia veikla ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Kviečiame susipažinti su pastarųjų trijų mėnesių centro veikla. Dar birželio pradžioje centro tyrėja ir Lietuvos istorijos instituto doktorantė Julijana Leganovič buvo pakviesta dalyvauti Biržų žydų istorijos ir kultūros savaitei paminėti skirtoje konferencijoje „...lemta atgimti ir gyvuoti tik teisingame, iškentėtame žodyje ir nepaperkamoje atmintyje“ (Grigorijus Kanovičius)“, kurioje skaitė pranešimą apie Kauno žydų bendruomenės raidą tarpukario Lietuvoje. Po kelių dienų jau kartu su centro vadove Lara Lempertiene laukė skrydis į Los Andželą ir dalyvavimas tarptautinėje JAV žydų bibliotekų asociacijos konferencijoje. Julijana Leganovič savo pranešimu pirmą kartą pristatė vienos iš tarpukario Kauno žydų intelektualaus gyvenimo įkvėpėjų – Esteros Eljaševos gyvenimą ir veiklą. Tuo tarpu Lara Lempertienė tarptautinei auditorijai kalbėjo apie lietuvių ir žydų kultūrininkų dialogą, užsimezgusį tarpukario laikotarpiu. Abu pranešimai buvo parengti remiantis Nacionalinės bibliotekos Judaikos kolekcijos dokumentais. Jungtinėse Amerikos Valstijose šią vasarą apsilankė ir kita mūsų kolegė – Miglė Anušauskaitė, kuri net šešias savaites tobulino žinias YIVO kasmet organizuojamoje prestižinėje jidiš kalbos programoje Niujorke. Čia Miglė dalyvavo YIVO kvietimu kaip Nacionalinės bibliotekos ir YIVO bendro „Vilniaus kolekcijų“ projekto komandos narė.

Darbuotojoms grįžus iš Amerikos, liepos 14–16 d. dalyvauta universitetinio judaikos dėstymo centro „Sefer“ rengtoje 26-ojoje kasmetinėje tarptautinėje judaikos studijų konferencijoje Maskvoje. Centro vadovė Lara Lempertienė skaitė pranešimą apie lietuvių ir žydų inteligentijos sluoksnio formavimą tarpukaryje, o Julijana Leganovič, atstovavusi ir Lietuvos istorijos institutui, kalbėjo apie „Lietuvos Jeruzalės“ mito raidą tarpukario Kaune. Džiugu, kad padedant Judaikos tyrimų centrui pirmą kartą buvo sudaryta ir moderuota Lietuvos žydų istorijai ir kultūrai skirta sekcija, kurioje pranešimus skaitė tiek gerai žinomi, tiek jaunieji istorikai (Joanna Nalewajko-Kulikov (Lenkija), Yehuda Bitty (Izraelis), Mordechai Zalkinas (Izraelis), Alexanderis Lvovas (Rusija), Gelena Yoffe (Izraelis), Justas Stončius (Lietuva) ir Mantas Šikšnianas (Lietuva).

Šios vasaros renginiai buvo užbaigti Vilniuje vykusia tarptautine moksline konferencija „Vilniaus skaitymas: žydų literatūra ir miesto istorija“ (Reading Vilna in Jewish Writing and Urban History), kurią organizuojant prisidėjo ir Judaikos tyrimų centras. Lara Lempertienė skaitė pranešimą apie Vilniaus vaizdavimą poetų Zalmano Šneuro ir Moišės Kulbako kūryboje, dalyvavo Lietuvos nacionalinėje bibliotekoje rengtame simpoziume „Zalmeno Šyko Vilnius naujajame tūkstantmetyje“ (Zalmen Szyk’s Vilna in the New Millennium), skirtame tarpukariu Vilniuje veikusios Žydų kraštotyros draugijos (Yidisher gezelshaft far landkentenish) pirmininkui Zalmenui Šykui.

Džiaugiamės taip aktyviai ir prasmingai prabėgusia vasara ir su nekantrumu laukiame rudens, kuris atneš naujų veiklų ir įvykių!