Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. rugsėjo 24 d.

Rugsėjo 10 ir 24 d.: paskaitų ciklas „Durys į baltų dievų pasaulį“

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas vėl kviečia praverti duris į baltų dievų pasaulį. Mitologė, humanitarinių mokslų daktarė Daiva Vaitkevičienė jau supažindino su baltų mitiniais vaizdiniais, atskleidė simbolines reikšmes, slypinčias mituose, dievų paveiksluose ir apeiginėse praktikose. Kitos keturios paskaitos klausytojų dėmesį nuo pirmapradžių gamtos elementų ir galių perkels prie gyvųjų būtybių: žmonių, gyvūnų, augalų, sampratos ir simbolizmo mitologijoje. Rugsėjo mėnesį kviečiame į dvi paskaitas.

Rugsėjo 10 d.: Dievų gyvūnai ir gyvūnų dievai

Mituose dažnai veikia gyvūnai, kurie turi nepaprastų galių ar yra dievų pasiuntiniai. O dievai kartais įsikūnija į gyvūnus. Paskaitoje bus kalbama apie miško deivę Medeiną bei jos zoomorfinius pavidalus: vilką, kiškį, lakštingalą. Paskaita paaiškins, kodėl ji nuolatos kovoja su medžiotojais. Taip pat kalbėsime apie bičių prigimties dievus Austėją ir Bubilą ir apie paslaptingoje gyvačių karalystėje viešpataujantį gyvačių karalių, kurio stebuklinga karūna gali suteikti visažinystę...

Rugsėjo 24 d.: Namiški dievai

Dievų būstinės yra ne tik dausose, vandenyse, medžiuose ar akmenyse. Baltų mitologija atskleidžia, kad dievai taip pat buvo įkurdinami namų šventovėse, kad globotų namus ir teiktų sveikatos, šeimos klestėjimo ir sėkmės darbuose. Paskaita pristatys svarbiausius baltų namų dievus, šeimos ir sodybos globėjus – namų dievą Dimstipatį ir židinio ugnies deivę Gabiją.

Paskaitų ciklą remia Lietuvos kultūros taryba. Įėjimas laisvas.

Trumpai apie paskaitas

Data Vieta Laikas Pavadinimas
Rugsėjo 10 d. Renginių erdvė, III a. 18 val. Dievų gyvūnai ir gyvūnų dievai
Rugsėjo 24 d. Renginių erdvė, III a. 18 val. Namiški dievai