Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. rugsėjo 24 d.

Rugsėjo mėnesio meno edukacijos

Ilgiau nei metus trunkantis „Meno edukacijų“ ciklas gali pasidžiaugti sėkminga veikla. Per surengtas edukacijas jų dalyviai kartu su Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos kultūros projektų vadove Egle Jovaišaite apžvelgė ir praktiškai išbandė daugelį temų. Nuo rugsėjo mėnesio buvusius dalyvius kviečiame tęsti, o naujus – prisijungti ir pasinerti į gilesnes meno galimybių paieškas.

Rugsėjį gilinsimės į japonų menininko Katsushikos Hokusai  kūrybinį portretą. „Iki šiol vienoje pamokoje apžvelgdavome kelis menininkus ir jų įtaką meno srovėms bei istorijai, o dabar gilinsime suvokimą ir patirtį, analizuodami vieno menininko kūrinius. Tai bus reta galimybė atidžiai patyrinėti temas, idėjas ir kompozicijos priemones. Taip galima išmokti lengviau atpažinti  kūrėjo menines užduotis, kurios yra aktualios ir šiuolaikiniame kontekste“, – planus pristatė edukacijų vedėja E. Jovaišaitė.

K. Hokusai asmenybė pasirinkta neatsitiktinai. Tai – itin kūrybingas menininkas, kuris, vedamas mokytojų, siekė tobulo piešinio. Kūrybai reikalinga vienuma. Tik tuomet išsigrynina mintis, apsivalo nuo nereikalingų dalykų. Mokytojo vaidmuo svarbus, bet lemiamą potėpį menininkas turi atlikti vienas. Tai tolygu vidinei mirčiai ir išankstinių lūkesčių bei troškimų atsižadėjimui. Būtina atmesti visa, kas formavo ir lavino estetinį ar filosofinį požiūrį, nes, nuolat laikantis jų, tobulybė nepasiekiama. Tik atsidavus procesui, nuolat būnant kūrybos kelyje, sąmoningai ir intuityviai atpažįstama teisinga akimirka. Kuriai, deja (ne deja), praėjus, ateina kita akimirka. Visa tai matyti būtent šio menininko darbuose. Edukacijų dalyviai turės unikalią galimybę K. Hokusai darbuose atpažinti universalias meninės kompozicijos užduotis, kurias galima taikyti ir dabartyje.

Dalyviai turės galimybę dirbti su tušu ir akvarele. Bus mokomi tinkamai laikyti teptuką, taisyklingos riešo padėties, piešimo subtilybių: kiek spausti teptuką, kiek naudoti tušo. Techninės piešimo galimybės leidžia laisviau varijuoti realizuojant kūrybines mintis. Naujų edukacijų temos paskatins gilesnius savęs apmąstymus, drąsesnį požiūrį į meno istoriją.

Trumpai apie edukacijas

Data Laikas Trukmė Vieta Tema
Rugsėjo 10 d. 17 val. 1,5 val. Meno erdvė, V a.

Vieno menininko portretas

Būtina registracija ›
Rugsėjo 17 d. 17 val. 1,5 val. Muzikavimo erdvė, V a.

Kalnas

Būtina registracija ›
Rugsėjo 24 d. 17 val. 1,5 val. Meno erdvė, V a.

Banga

Būtina registracija ›