Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. rugsėjo 11 d.

Rugsėjo 11 d.: paskaita „Lietuvių gaida žydų poezijoje“

Nuo 2009 metų organizuojamas ir Baltijos šalyse analogų neturintis Klezmerių muzikos festivalis, pristatantis Lietuvos miestų ir miestelių publikai ne tik žydų muziką, bet ir kultūrą plačiąja prasme, verčia naują savo istorijos puslapį – tampa „Jewish Art Festival in Lithuania“. Rugsėjo 11 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyks festivalio atidarymas, kurį pradės Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Judaikos tyrimų centro vadovės dr. Laros Lempertienės paskaita apie Lietuvos vaizdinius žydų poezijoje „Lietuvių gaida žydų poezijoje“.

Pasak organizatorių, senasis festivalio pavadinimas nebuvo tikslus. Renginio programoje nuolatos susiliedavo garsas, rašytinis paveldas ir vaizduojamasis menas. Daug dėmesio buvo skiriama žymiems litvakams menininkams atminti, todėl pavadinime įvardijama klezmerių muzika atspindėjo tik dalį Klezmerių muzikos festivalio veiklos. Pavadinimas „Jewish Art Festival in Lithuania“ įneš aiškumo ir be didesnių diskusijų leis į festivalio programą įtraukti įvairias kitas meno rūšis. Be to, taip siekiama festivaliu sudominti ne tik Lietuvos publiką.

Klezmerių muzika iš festivalio programos niekur nedings. Tai ypatinga Abiejų Tautų Respublikos teritorijose gyvenusių žydų ir jų palikuonių kultūrinio gyvenimo dalis. Tradicinė klezmerių kapelos sudėtis – smuikai, klarnetas, bosas, mandolina, armonika ir, be abejo, mušamieji. Vienas iš pažymėtinų lietuviškos klezmerių muzikos istorijos faktų yra tas, kad iki pat Antrojo pasaulinio karo pradžios Jokūbo Zvenko klezmerių kapeloje Vilniuje grojo ir smuiko genijaus Jašos Heifeco tėvas.

„Jewish Art Festival In Lithuania“ tęs savo pirmtako tradicijas ir lankytojams pristatys skirtingas meno formas jungiančią edukacinę koncertinę programą. Festivalio organizatoriai žada Lietuvos klausytoją ir žiūrovą supažindinti su talentingiausiomis ir įdomiausiomis žydų kultūros asmenybėmis, jų darbais ir gyvenimo istorijomis. Tai ne tik muzikantai, bet ir rašytojai, poetai, dailininkai.

Festivalio misija – pasitelkus meninę kalbą papasakoti lankytojams pačias įdomiausias ir vertingiausias žydų gyvenimo Lietuvoje ir pasaulyje istorijas, atverti duris į spalvingą ir turiningą šios tautos kultūrinio paveldo lobyną. „Jewish Art Festival In Lithuania“ organizatoriai pasiryžę parodyti, kad Lietuva yra atvira ir besidominti tautinėmis mažumomis, o multikultūriškumas nėra svetimkūnis jos identiteto dėlionėje.

Šiais metais festivalio organizatoriai pasiruošę pristatyti plejadą drąsių ir kūrybingų šiuolaikinių kūrėjų, ieškančių naujų meninės raiškos formų ir nebijančių kvestionuoti tradicinių meninių kanonų. Dalyvaujančių menininkų darbuose ypač svarbią vietą užims santykio tarp praeities, dabarties ir ateities apmąstymai.

Festivalio lankytojai ne tik galės klausytis „Jewish Art Festival In Lithuania“ meno vadovo ir perkusijos meistro Arkadijaus Gotesmano atliekamos muzikos, bet ir išgirsti vieną talentingiausių Lietuvos pianistų Dmitrijų Golovanovą, styginių kvartetą „Chordos“.

Bene ryškiausios į festivalį atvykstančios žvaigždės – gitaristas Robas Luftas ir saksofonininkas bei kompozitorius Mikolajus Trzaska. R. Luftas – vienas perspektyviausių Jungtinės Karalystės jaunosios kartos džiazo gitaristų, 2016 m. pelnęs 2016 Kenny Wheelerio prizą, Karališkosios muzikos akademijos skiriamą geriausiems jauniesiems muzikantams. Apie jį kalba „BBC“, rašo tokie leidiniai, kaip legendinis „Downbeat“. Festivalyje jis pasirodys su litvake vokaliste Alisa Zavatsky. M. Trzaska – Lenkijos džiazo scenos senbuvis. Daugybę apdovanojimų pelnęs ir ne vieną puikiai muzikos kritikų įvertintą albumą išleidęs muzikantas. Per savo karjerą yra grojęs ne tik su Lenkijos žymūnais Leszeku Mozdzeriu ar Tomaszu Stanko, bet ir su tokio kalibro kūrėjais, kaip Peteris Brötzmannas, Lesteris Bowie, Kenas Vandermarkas ar Joe McPhee.

Be muzikinės programos, „Jewish Art Festival In Lithuania“ lankytojai galės pasiklausyti poeto Rolando Rastausko skaitomų tekstų, susitikti su Ukrainos kino ir teatro aktoriumi bei režisieriumi Valerijumi Cegliajevu, taip pat išvysti Aleksandro Rubinovo režisuotą spektaklį „Play after Play“.

Festivalio renginiai tęsis iki lapkričio 13 d. Su žydų kultūra galės susipažinti ne tik didžiųjų miestų – Vilniaus ir Kauno – publika bet ir mažesniųjų Lietuvos miestų gyventojai. Daugiau informacijos festivalio „Facebook“paskyroje.

Trumpai apie renginį

Data rugsėjo 11 d.
Laikas 17.30 val.
Vieta Kino salė, V a.
Trukmė 1,5 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Vietų skaičius Kino salėje ribotas (22 vietos)
Organizatoriai „Jewish Art festivali in Lithuania“
Partneriai ir rėmėjai LRT radijas, Lietuvos kultūros taryba
Daugiau informacijos

socialiniame tinkle „Facebook“
festivalio „Facebook“ paskyroje