Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. rugsėjo 17 d.

Nacionalinėje bibliotekoje atidaryta atnaujinta skaitykla patiems mažiausiems „Erdvės vaikams“

„Erdvės vaikams“ – netradicinė biblioteka patiems mažiausiems, įkurta pagal švedų vaikų bibliotekos modelį, grįstą vaikų psichologinės ir fizinės raidos ypatumais. Čia svarbu, kaip vaikai mato ir tyrinėja pasaulį, kaip atranda įvairius šio pasaulio objektus, taip pat ir knygas. Šiame bibliotekos kampelyje negalioja įprastinė abėcėlinė knygų išdėliojimo tvarka, knygas mažieji skaitytojai ir jų tėveliai gali rasti pagal kategorijas – tai knygos apie gyvūnus ar nuotykius, linksmos ar baisios, poezija ar knygos užsienio kalbomis, todėl nebūtina įsiminti autoriaus pavardę ar knygos pavadinimą. Knygos išdėstytos taip, kad patrauktų vaikų dėmesį – atsuktos viršeliais. Svarbu ir jų padėtis erdvėje: apatinėse lentynose išdėlioti žaidimai ir knygos-žaislai, skirti patiems mažiausiems, dar ropinėjantiems, vaikams; jau truputį paūgėję gali pasiekti paveikslėlių knygas pagal norimą kategoriją, o dar ūgesni – viršutines lentynas, pasilypėję ant specialių kopėtėlių.

„Kai prieš trejus metus atidarėme šį unikalų mūsų bibliotekos kampelį, su tam tikra nežinia ir lūkesčiais žiūrėjome į būsimąjį jo lankytoją – ar atras, supras, įvertins. Po trejų metų drąsiai galime teigti, kad ne tik atrado – ši vieta tapo tokia populiari ir dažnai lankoma, kad prireikė ją atnaujinti. Čia bendrauja ir laisvalaikį leidžia šeimos, čia lankosi ikimokyklinukų ir pradinukų grupės, dažnai čia dar netvirtos rankutės pirmą kartą paimama knygą. O pirmosios knygos – tai vartai į platesnį žinių pasaulį. Taip žengiamas pirmasis žingsnis konstruojant žinių erdvę, kuriančią vertę visuomenei, o tai ir yra Nacionalinės bibliotekos misija“, ‒ atidarymo metu pabrėžė Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.

Skaityklos modelis sukurtas Švedijoje, o kuriant šią erdvę Nacionalinėje bibliotekoje bendradarbiauta su Švedijos institutu, Švedijos ambasada Lietuvoje ir bendrove „IKEA Lietuva“. Atnaujintos skaityklos atidaryme Švedijos ambasadorė Lietuvoje Maria Christina Lundqvist citavo žymiausią savo šalies rašytoją Astridą Lindgren, sakiusią, kad skaitantys vaikai kuria stebuklus. Ambasadorė džiaugėsi, kad ši erdvė yra tokia populiari ir lankoma, taip pat pabrėžė ankstyvojo skaitymo naudą ir jo poveikį tolesnei vaikų raidai. IKEA atstovė Indrė Česūnienė teigė, kad didelė dalis IKEA asortimento yra skirta vaikams, ir pridūrė, kad įmonė didžiuojasi galėdama prisidėti prie tokios prasmingos iniciatyvos.

Skaityklą rasite Vaikų ir jaunimo literatūros departamente, I a.

Skaityklos darbo laikas:

pirmadieniais–penktadieniais 9.00–21.00 val.;
šeštadieniais–sekmadieniais 10.00–18.00 val.