Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. spalio 30 d.

Spalį – Stanislovo Žvirgždo paskaitos apie fotografiją

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, fotografijos istoriko, fotomenininko Stanislovo Žvirgždo viešų paskaitų ciklą apie fotografiją. Nuo rugsėjo kiekvieną trečiadienį jums atsivers pasaulio ir Lietuvos fotografijos paslaptys. Įdomius pasakojimus lydės gausi teminė iliustracinė informacija.

Spalio mėnesį susitiksime keturiose paskaitose.

Spalio 2 d.: Lietuviški peizažai ir jų raida

Paskaitoje bus pasakojama apie įvairius peizažo fotografus nuo pirmųjų iki mūsų dienų: Abdoną Korzoną, Juzefą Čechavičių, Janą Bulhaką, Vytautą Augustiną, Algimantą Kunčių, Algimantą Aleksandravičių ir kitus. Paskaitos dalyviai turės galimybę pamatyti apie 130 iliustracijų.

Spalio 16 d.: Portreto metamorfozės

Turbūt niekam ne paslaptis, kad S. Žvirgždas – vienas geriausių Lietuvos fotografijos žinovų, žymiausių peizažo fotografijos meistrų. Paskaitoje bus apžvelgiama portretinės fotografijos raida nuo ankstyviausio laikotarpio iki mūsų dienų.

Spalio 23 d.: Fotografijos manipuliacijos: montažas, falsifikatai ir kt.

Šioje paskaitoje išgirsite apie montažinę, kaip įvairias būdais manipuliuojama fotografijomis, bus pasakojama apie žinomus šios krypties Lietuvos fotografus Vitalijų Butyriną, Vitą Luckų, Evaldą Ivanauską ir kt. Be to, bus pateikiama įvairiomis progomis sovietų valdžios falsifikuotų nuotraukų ir kt. Paskaitos metu bus demonstruojama apie 130 iliustracijų.

Spalio 30 d.: Ar buvo modernizmas Lietuvos fotografijoje?

Vis pasigirsta balsų, kad modernizmo Lietuvos fotografijoje esą nėra. S. Žvirgždo nuomone, toks samprotavimas tik parodo Lietuvos fotografijos raidos neišmanymą. Fotomenininkas, ieškodamas atsakymo į šį klausimą, analizuos modernizmo raidą Lietuvoje nuo M. K. Čiurlionio fotografijų iki mūsų dienų.

Nacionalinės kultūros premijos laureatas fotomeninkas S. Žvirgždas ryškų pėdsaką palieka ir kaip fotografijos kritikas ir istorikas. S. Žvirgždas yra daugelio fotografijos leidinių sudarytojas, knygų vertėjas, straipsnių ir jų rinkinių apie Lietuvos fotografijos istoriją autorius ar bendraautoris.

Laukiame fotografijos mėgėjų. Įėjimas laisvas.

Trumpai apie renginius

Data Vieta Laikas Tema
Spalio 2 d. Konferencijų salė, V a. 17.30 val. Lietuviški peizažai ir jų raida
Spalio 16 d. Konferencijų salė, V a. 17.30 val. Portreto metamorfozės
Spalio 23 d. Konferencijų salė, V a. 17.30 val. Fotografijos manipuliacijos: montažas, falsifikatai ir kt.
Spalio 30 d. Konferencijų salė, V a. 17.30 val. Ar buvo modernizmas Lietuvos fotografijoje?