Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. rugsėjo 24 d.

Pažintinė veikla suvienijo žydų dokumentinio paveldo specialistus

Rugsėjo 16–20 dienomis vykę renginiai „At the Source Baltic“ suvienijo su žydų dokumentiniu paveldu dirbančius specialistus iš Lietuvos, Latvijos, Lenkijos ir Izraelio. Jie organizuoti Izraelio nacionalinei bibliotekai bendradarbiaujant su Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka.

Renginiai suteikė progą įvairiose institucijose dirbantiems specialistams ne tik pabendrauti, bet ir susipažinti su atitinkamų institucijų specifika, jose esančiomis žydų dokumentinio paveldo kolekcijomis. Tai leis efektyviau koordinuoti veiklas, kurti bendrus projektus ir dalintis patirtimi.

Renginių organizatoriai pasirūpino dalyviams pateikti platesnį kontekstą, taip pat žinių, praversiančių dirbant su dokumentiniu žydų paveldu. Žymus istorikas prof. Davidas Fishmanas, ne sykį lankęsis Lietuvos nacionalinėje bibliotekoje ir čia pristatęs savo knygą, dalyviams pasakojo dramatišką žydų dokumentų ir knygų išsaugojimo istoriją, supažindino su kultūriniu ir istoriniu klimatu Rytų Europos žydų bendruomenėse. Kitų susitikimų metu dalyviai buvo raginami įsitraukti aktyviau – atpažinti įvairias žydų knygas, suprasti, kaip skaitomi bendruomenės metraščiai, susipažinti su hebrajiška abėcėle. Renginius vedė ir Judaikos tyrimų centro vadovė Lara Lempertienė, kuri dalyviams išaiškino darbo su žydų knygomis pagrindus.

„At the Source Baltics“ renginiai bus pratęsti kitų metų vasarį, kai dalyviai susitiks Izraelyje ir individualiai dirbdami su mentoriais galės dar labiau tobulinti savo įgūdžius.