Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. spalio 7 d.

Nacionalinėje bibliotekoje vyko pokalbiai viena karščiausių ES temų

Spalio 4 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyko tarptautinis renginys, kuriame buvo diskutuojama apie klimato kaitos priežastis ir pasekmes, ES politiką šiais klausimais ir Europos pilietinės visuomenės vaidmenį. Diskusijoje dalyvavo atstovai iš daugiau kaip 15 Europos šalių.

„Iš tikrųjų atrodo, kad klimato kaita dabar yra ta ambicija, kuri yra svarbiausia Europos Sąjungai. Atrodo, kad tai yra naujas projektas, kuris gali suvienyti Europą. Šia tema valstybės negali atsakyti po vieną, turi būti randamas bendrumas“, – kalbėjo dr. Klaudijus Maniokas, Europos federalistų sąjungos Lietuvoje prezidentas, ESTEP valdybos pirmininkas.

Elisabeth Bauer, Kondrado Adenauerio fondo atstovybės Baltijos ir Skandinavijos šalyse vadovė, tardama įžanginį žodį, pajuokavo: „Ganėtinai sudėtinga pasiekti Vilnių, jei mes galvojame apie žaliąjį būdą keliauti, bet tikiu, kad didžiajai daliai jūsų tai pavyko.“ Taip pat E. Bauer pridūrė, kad šiuo metu labai svarbu skirtingose Europos šalyse bendrauti viena klimato kaitos tema: „Ši tema paveikia mus visus ir mes privalome ja domėtis, rūpintis ir imtis veiksmų.“

Europos federalistų sąjungos generalinis sekretorius Paolo Vacca Europos pilietinės visuomenės susitikime pabrėžė, kad per pastarąsias kelias savaites debatai apie klimatą visiškai pasikeitė ir nepaprastai paaštrėjo. „Šia tema susidomėjo ne tik gyventojai, bet taip pat verslo subjektai ir politikai. Galima jausti, kad bendra nuotaika kalbant apie šią temą pasikeitė. Kadangi svarstoma problema buvo pastebėta, atsirado suvokimas, kad kažkas turi keistis ir turi būti padaryta.“ Taip pat P. Vecca įspėjo, kad klimato kaitos problemos negali būti sprendžiamos nacionalinėje plotmėje. Jo nuomone, šiuo metu labai svarbi ES vizija ir strategija, kuri neleistų gyventojams ar verslo subjektams elgtis spontaniškai.

Pirmoje sesijoje „Ar turtėtume sukurti vieningą Europą saugodami žemę?“ dalyvavo dr. K. Maniokas, Europos Parlamento nariai Petras Auštrevičius, Andrius Kubilius ir Domènecas Ruizas Devesa.

Kviečiame žiūrėti konferencijos vaizdo įrašą:

Daugiau nuotraukų ›