Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. lapkričio 28 d.

RightsStatements.org paskelbė viešą diskusiją dėl į lietuvių kalbą išverstų ženklinimo pareikščių

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, siekdama prisidėti prie atviros, nusimanančios ir kūrybingos visuomenės kūrimo, 2018 metais sukūrė elektroninį kūrinių teisių ženklinimo įrankį cc.lnb.lt. Jis yra skirtas kūrinių, gretutinių teisių objektų ir nesaugomų objektų teisėms identifikuoti ir ženklinti pagal tarptautines „Creative Commons“ licencijas ir „Rights Statments“ pareikštis, naudojamas kultūros paveldo objektų skaitmeninėje platformoje www.europeana.eu.

Dabar žengiamas kitas žingsnis – į ženklinimo įrankį ir žinyną cc.lnb.lt integruojamos „Rights Statments“ ženklinimo pareikštys lietuvių kalba. Šiuo metu yra paskelbta vieša diskusija dėl lietuviško vertimo. Kviečiame susipažinti ir aktyviai dalyvauti:

„Europeanos“ teisių pareikštimis (angl. rights statements) siekiama sukurti sistemą, kuria naudodamosi atminties institucijos galėtų pažymėti savo skelbiamą turinį taip, kad būtų aiškus jo teisinis statusas: koks jis yra, ar galima suskaitmenintą turinį naudoti, kokie gali būti naudojimo apribojimai. „Rights Statements“ ženklinimo pareikštys padeda vartotojams lengviau suprasti skaitmeninio turinio pakartotinio panaudojimo galimybes siekiant mokslo, pažintinių ar komercinių tikslų.

Nacionalinės bibliotekos įrankis ir žinynas cc.lnb.lt yra aktualus kūrėjams ir atminties institucijoms, kurie kūrinius, jų nuotraukas, vaizdo ar garso įrašus skelbia internete, kur svarbu nurodyti, kokiomis sąlygomis kiti interneto vartotojai (ne)gali paskelbtą turinį naudoti. Taip skatinama pagarba autorių teisėms ir sąžiningo dalijimosi kultūra. Įrankis lengvina kūrinio dalijimosi ir naudojimo procesus: paženklintas kūrinys internete randamas greičiau, vartotojai žino, ką su juo gali daryti, didinamas kūrinio ir kūrėjo, atminties institucijos žinomumas, užtikrinama didesnė ir sąžininga kūrinių sklaida, padedama išsaugoti, pristatyti ir perduoti kultūros paveldą.

Norėdami su įrankiu ir žinynu cc.lnb.lt susipažinti plačiau, žiūrėkite filmukus, pristatančius ženklinimo „Creative Commons“ licencijų ir „Rights Statements“ pareikščių naudą.