Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gruodžio 3 d.

Skelbiami Pirmosios knygos konkurso nugalėtojai

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, vykdydama Skaitymo skatinimo programą 2019‒2024 metams, š. m. birželio mėnesį paskelbė Pirmosios knygos konkursą, kurio tikslas buvo išrinkti geriausią naujai sukurtos paveikslėlių knygos, skirtos 0–3 metų amžiaus vaikams, maketą bei paskatinti ankstyvojo amžiaus vaikams skirtų knygų kūrybą Lietuvoje.

Konkursui buvo pateikti 27 knygų maketai, kurie buvo vertinti įvairių sričių, susijusių su knygos menu, vaikų literatūra, vaiko ugdymo ir raidos aspektais, ekspertų. Komisiją sudarė dailininkė Aušra Kiudulaitė, Vilniaus dailės akademijos Grafinio dizaino katedros vedėja prof. Aušra Lisauskienė, menotyrininkė, Dailėtyros instituto vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Jolita Liškevičienė, Vilniaus dailės akademijos Grafikos katedros vedėja doc. dr. Marija Marcelionytė-Paliukė, Nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus vadovė Inga Mitunevičiūtė, Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Ugdymo mokslų instituto dėstytoja, edukologė doc. dr. Vaiva Schoroškienė, vaikų psichologas Vytis Valantinas.

Kūriniai turėjo atitikti šiuos kriterijus: būti iliustruoti ir atitikti paveikslėlių knygų kūrimo principus; atitikti 0‒3 metų vaikų psichologinės ir motorinės raidos, ankstyvojo amžiaus recepcijos ypatumus, poreikius ir interesus; būti kokybiškai apipavidalinti ir meniškai vientisi; taip pat kitus Konkurso Nuostatuose nurodytus kriterijus. Komisija, atsižvelgdama į kūrinio visumą ir į tai, kaip kūrinys atitinka anksčiau išvardytus kriterijus, ypač knygos adresato ypatybes, konkurso nugalėtojais skelbia:

  • I vieta – Indrė Zalieckienė „Kapt, kapt, kapt“
  • II vieta – Kotryna Zylė „Mažas kaip vabalėlis“
  • III vieta – Algimantas Stankevičius, Inga Dagilė „Kas kaip miega“

Nacionalinė biblioteka įsipareigoja konkurse pirmąją vietą užėmusį Kūrinį išleisti pagal projekto Knygų startas ir Konkurso Nuostatuose numatytas sąlygas.

Su laimėtojais bus susisiekta asmeniškai.