Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. vasario 12 d.

Vasario 12–15 d.: fotografijų paroda „Mūsų duona kasdieninė“

Ar kada susimąstėte, kad žaibišku greičiu tobulėjančios technologijos ir dirbtinis intelektas netolimoje ateityje gali visiškai pakeisti žmogaus rankų darbą?

Vis garsiau kalbama apie tai, kad robotai pakeis ne tik darbuotojus gamyklose, bet ir tokių profesijų bei amatų atstovus kaip drabužių dizaineriai, muzikos kūrėjai ar chirurgai. Šias diskusijas paskatino dar 2016 metais pristatytas pirmas humanoidinis robotas – Sofija, galinti atkartoti daugiau nei 60 žmogaus veido išraiškų, palaikyti pokalbį, diskutuoti. Nuo to laiko dirbtinio intelekto panaudojimo galimybės sparčiai auga, jas pritaiko vis daugiau pramonės sričių. Natūraliai kyla klausimas – ar mūsų duoną kasdieninę atims robotai?

Tradicijas ir autentiškumą puoselėjantis „Gardėsio“ duonos prekės ženklas, bendradarbiaudamas su žinomu Kauno fotografu Donatu Stankevičiumi, kviečia atkreipti dėmesį į šią temą, pristatydamas parodą „Mūsų duona kasdieninė“.

Parodos tikslas – ne tik parodyti dešimties profesijų atstovų svarbiausią darbo įrankį – rankas, bet ir kviesti susimąstyti, ar šių žmonių rankų darbą gali pakeisti robotai ir kaip tai paveiktų galutinį produktą.

„Mane sužavėjo šios parodos idėja, nes ir pats esu rankų darbo profesijos atstovas. Visi žmonės, kuriuos teko fotografuoti šiai parodai, jautėsi pagerbti, įvertinti. Juk kai kuriama rankomis – parodoma ne tik pagarba vartotojams, unikalumas, bet ir šiluma, emocinis ryšys. Kurdamas bet kokį produktą žmogus viską apmąsto, skiria tam laiko. O kas gali būti brangiau nei laikas? Jis negrįžta, nesidaugina, jo nenusipirksi. Todėl kiekvienas prisilietimas yra vertingas. Bet kokiame darbe lytėjimas rankomis suteikia unikalumo. To negali joks robotas, joks algoritmas“, – teigia fotografijų autorius Donatas Stankevičius.

Ši paroda kviečia bent dešimt minučių susimąstyti apie jūsų ir MŪSŲ ateitį. Apie žmones, kurie atiduoda savo žinias, mintis ir jausmus tam, kad Jūs gautumėte patį geriausią rezultatą. Apie žmones, kurių rankose kasdien gimsta maži stebuklai.

Fotografijų autorius Donatas Stankevičius yra jaunosios kartos fotografas. Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys. 2012 metais Lietuvos Respublikos kultūros ministerija jam suteikė meno kūrėjo statusą.

Vasario 12 d. 11 val. Nacionalinėje bibliotekoje vyks parodos atidarymas. Po jo kviečiame apie rankų darbą pakalbėti plačiau – Renginių erdvėje vyks diskusija su kūrėjais „Ar jūsų darbo vietą pakeis robotas“. Dalyvauja žymūs skirtingų profesijų atstovai bei mokslininkai: dailininkas ir fotografas Algimantas Kriščiūnas, drabužių dizaineris Robertas Kalinkinas, KTU Elektros ir elektronikos fakulteto Automatikos katedros vedėjas doc. Gintaras Dervinis, fotografas Donatas Stankevičius, „Fazer Bakery Baltic“ gamybos ir tiekimo direktorė Baltijos šalims Zita Petkevičienė. Diskusiją moderuos dainininkė ir kūrybininkė Dovilė Filmanavičiūtė. Renginys atviras ir nemokamas.

Trumpai apie renginį

Data
vasario 12–15 d., bibliotekos darbo laiku
Laikas
parodos atidarymas vasario 12 d. 12 val., po jo – diskusija
Vieta
paroda – centriniai laiptai ant molbertų, diskusija – Renginių erdvė, III a.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Trukmė
3 val.
Partnerė
komunikacijos agentūra HEADLINE
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“