Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. vasario 25 d.

Vasario 25 d.: diskusija „Kaip lietuvių autorių poezija (ne)ateina į muziką?“

Nuo senų laikų muzika ir poezija buvo glaudžiai susijusios, o kai kuriais atvejais neatsiejamos meno sritys. Graikų ir romėnų poemos buvo ne skaitomos, bet dainuojamos, Renesanso laikų kompozitoriai kūrė madrigalus pagal sonetus. Šiais laikais poezija ir muzika paprastai siejamos su dainos žanru. Vienais atvejais muzikantai kuria tiek autorinius tekstus, tiek muziką, kitais – įkvėpimu tampa lietuvių poetų eilės. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyks diskusija intriguojančiu pavadinimu „Kaip lietuvių autorių poezija (ne)ateina į muziką?“, kuria norima gilintis į muzikos ir poezijos sąryšio esmę, niuansus bei problematiką.

Diskusijoje dalyvaus dainų autorė ir atlikėja Ieva Narkutė, kompozitorius, dainų autorius ir atlikėjas Domantas Razauskas, bardas, teatro ir kino aktorius Gediminas Storpirštis, rašytojas ir žurnalistas Rimvydas Stankevičius, kompozitorius ir muzikos prodiuseris Andrius Borisevičius. Diskusiją moderuos Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyriaus tyrėja Silvija Stankevičiūtė.

Ne vieno lietuvių poeto eilės muzikantams tapo inspiracijos šaltiniu suteikti eilėraščiui muzikinį kūną. Marcelijaus Martinaičio, Pauliaus Širvio, Henriko Radausko, Dalios Saukaitytės, Jono Strielkūno, Sigito Gedos, Justino Marcinkevičiaus bei kitų rašytojų eilės tapo dešimtmečius populiarumo neprarandančiomis dainomis. Lietuvių autorių poezija muzikos kūrėjų ir atlikėjų dėmesį traukia ir šiomis dienomis. Naują skambesį įgyja ir naujų interpretacijų sulaukia dar tarpukariu ar prieš kelis dešimtmečius kurti eilėraščiai, taip pat šių laikų poetų tekstai. Be abejonės, nūdienos lietuviškos muzikos scenoje netrūksta talentingų atlikėjų, kurie tiek muziką, tiek tekstus kuria patys. Šiuolaikinės roko operos, miuziklai tampa puikia terpe bendradarbiauti rašytojams, kompozitoriams, dainininkams ir muzikantams.

Rengiama diskusija norima leistis į svarstymus, kodėl kai kurių lietuvių autorių tekstai traukia muzikantų dėmesį ir virsta dainomis, o kitų, nors vertinami literatūrologų, neįgyja muzikinio pavidalo? Muziką ir eilėraštį suliejus į vieną darinį, neretai kalbama apie dainuojamosios poezijos terminą. Nors šis terminas populiarus ir gana aiškiai nusako savitą bei nūdienos Lietuvoje puoselėjamą muzikos žanrą, jo apibrėžimas, kai kurių atlikėjų priskyrimas šiai kategorijai kelia dvejonių ir klausimų. Diskusija taip pat norima aptarti, koks žanras yra dainuojamoji poezija? Kada sukurti tekstą prašoma rašytojo, koks profesionalaus rašytojo ir kompozitoriaus vaidmuo šių dienų lietuviškos muzikos lauke? Kokia yra šių dienų hito formulė?

Trumpai apie renginį

Data vasario 25 d.
Laikas 18 val.
Vieta Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė 1,5 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“