Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. balandžio 29 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2020 m. 4-asis numeris: apie ką jis?

#GyvasŽodis. Šiemet švenčiame atkurtos Lietuvos nepriklausomybės 30-metį. Ta proga rubrikos autoriams, savo srities profesionalams, siūlome pasidalyti mintimis, kaip per šiuos tris dešimtmečius keitėsi šalies bibliotekos. Šiame numeryje Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkė Jolita Steponaitienė primena, kad šiemet Nacionalinė bibliotekų savaitė vyksta jau 20-ąjį kartą, apžvelgia, kaip bibliotekos per šiuos du dešimtmečius keitėsi.

Įvykis. Nors kasmetinė Nacionalinė bibliotekų savaitė dėl karantino ir kitokia, ji – vyksta. Tradiciškai paskelbta, kas pelnė 2019 m. geriausio bibliotekininko, geriausio bibliotekos vadovo ir geriausio jaunojo bibliotekininko vardą.

Tema: COVID-19 ir bibliotekos. Dėl šalyje paskelbto karantino bibliotekoms teko užverti duris, tačiau jų veikla nesustojo – bibliotekininkai tapo dar išradingesni ir kūrybingesni. Vaiva Markevičiūtė pasakoja, kaip prie karantino sąlygų prisitaikė Lietuvos viešosios ir akademinės bibliotekos, taip pat kaimyninių Latvijos ir Estijos nacionalinės bibliotekos.

Vaiva Markevičiūtė kalbina Nacionalinės bibliotekos generalinį direktorių prof. dr. Renaldą Gudauską, kaip karantino iššūkius sekasi įveikti Nacionalinei bibliotekai, kokių iniciatyvų ji ėmėsi, kaip planuojama po karantino grįžti į įprastas vėžes.

Laura Juchnevič apibendrina, ką Tarptautinė bibliotekų asociacijų ir institucijų federacija (IFLA) skelbia savo kreipimesi „COVID-19 ir bibliotekos“.

Tyrimai. Nacionalinės bibliotekos Bibliotekininkystės skyrius atliko tyrimą, kaip Lietuvos viešosios bibliotekos veikia pirmosiomis karantino savaitėmis. Tyrimo rezultatus pristato Rasa Januševičienė.

Šiandien aktualu. Algirdas Plioplys svarsto, ar galima virusu užsikrėsti nuo knygų ir kaip to išvengti.

Daiva Janavičienė pristato kūrybinio mąstymo principus ir mąstymo modeliavimo metodiką. 2019 m. metodas imtas taikyti Nacionalinėje bibliotekoje.

Projektai. 2015–2019 m. Nacionalinė biblioteka įgyvendino tęstinį projektą „Lietuvių literatūros klasikos kūrinių perkėlimas į elektroninę erdvę“, kurio tikslas – užtikrinti lietuvių literatūros klasikos kūrinių prieinamumą elektroninėje erdvėje įvairiais ryšio kanalais ir priemonėmis. 2019 m. „E.klasikos“ kolekcija buvo pildoma lietuvių autorių, kurių jubiliejinės gimimo datos minėtos 2019 m., kūriniais.

Bibliotekų turtai. „Tarp knygų“ redakcija, siekdama aktualinti nacionalinį dokumentinį kultūros paveldą, užtikrinti jo sklaidą, parengė „Pasaulio atminties“ nacionalinio registro naujienų pristatymo ciklą. Šiame numeryje Daiva Narbutienė pristato Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos Retų spaudinių skyriuje saugomą XVII a. leidinį lotynų kalba Capitolium perennis gloriae („Amžinosios šlovės Kapitolijus“).

Nauji leidiniai. Asta Kaktytė apžvelgia 2019 m. pabaigoje išleistą grafiko, vieno žymiausių Lietuvos ekslibrisų kūrėjų, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Petro Repšio ekslibrisų katalogą „Petras Repšys. Ekslibrisai ir kas jie mums“.

Biblioteka ir jos vardas. Dainora Narkūnienė ir Vaiva Markevičiūtė pasakoja, kaip Utenos rajono savivaldybės Antano ir Motiejaus Miškinių viešoji biblioteka įprasmina jai suteiktą krašto šviesuolių vardą: bibliotekos fonduose saugomi originalūs dokumentai, kasmet gimtojoje Miškinių sodyboje rengiama tarptautinė poezijos šventė, kurios metu teikiama Antano Miškinio literatūrinė premija.

Tyrėjui įdomu. Vytautas Smilgevičius pristato Nacionalinės bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriaus Aleksandro Mykolo Račkaus fonde saugomas 111 išpažinties kortelių.

Dėl Lietuvoje paskelbto karantino mūsų skaitytojai vis dar gali patirti sunkumų norėdami pavartyti popierinį žurnalą, todėl nusprendėme suteikti galimybę ir balandžio „Tarp knygų“ numerį skaityti ir virtualiojoje erdvėje.

Taip pat siūlome aktyviau bendrauti žurnalo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Pirmame viršelyje

Dėl koronaviruso pandemijos Lietuvoje paskelbus karantiną, bibliotekos lankytojams užvėrė duris. Kosto Stankevičiaus fotomontažas, Irmanto Gelūno nuotr.