Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gegužės 5 d.

Elektroninės knygos pasaulio istorijos tematika

„Kiekvienas žmogus – tai pasaulis. Po kiekvienu akmeniu guli pasaulio istorija“, – yra pasakęs vokiečių rašytojas Heinrichas Heine. Kviečiame pažinti pasaulio istoriją patraukliai ir inovatyviai. Prisijunkite prie virtualių skaitytojų būrio, skolinkitės ir skaitykite elektronines knygas portale www.ibiblioteka.lt.

Knygos viršelisStacy Schiff „Kleopatra“

Tai knyga apie nepaprastą išskirtinio likimo moterį, kuri paliko ypač ryškų pėdsaką istorijoje. Karalienės veiksmus lėmė ir valdžios, ir meilės troškimas, o tai keitė pasaulio istoriją. Knygos autorė, Pulitzerio premija apdovanota JAV rašytoja S. Schiff viename interviu, paklausta, kodėl nusprendė rašyti būtent apie Kleopatrą, atsakė: „Iš dalies dėl to, kad ši moteris mane sužavėjo, nes savo rankose sutelkė neįsivaizduojamą galią. Iš dalies ir dėl to, kad tai istorijos laikotarpis, kai keitėsi visas pasaulis – Kleopatrai mirus žlugo Romos respublika ir baigėsi helenistinis amžius, o dar po 30 metų gimė Jėzus.“

Knygos viršelisSuetonius Tranquillus Gaius „Dvylikos cezarių gyvenimas“

Smalsiam, įdomybių ieškančiam skaitytojui antikos rašytojas Suetonius Tranquillus Gaius (gimęs apie 70 m. – miręs apie 150 m.) pasakoja dvylikos Romos imperatorių – Cezario, Augusto, Tiberijaus, Kaligulos, Klaudijaus, Nerono, Galbos, Otono, Vitalijaus, Vespasiano, Tito ir Domiciano – biografijas. Surinkęs gausybę faktinės medžiagos iš privataus, politinio ir visuomeninio imperatorių gyvenimo, autorius ją pateikia sumaniai ir intriguojančiai.

Knygos viršelisLorant Deutsch „Metromanas: viena diena Paryžiuje“

Lorant’as Deutschas, prancūzų bestselerių autorius ir komikas, yra aistringas gimtojo Paryžiaus istorijos mėgėjas. Naudodamasis 21 metro stotele kaip atskaitos tašku, jis lyg laiko mašina nukelia skaitytoją į išskirtinius įvykius, iš kurių nulipdytas romantiškiausio pasaulio miesto veidas. Kiekviena senamiesčio gatvė slepia plika akimi neregimą istorinį faktą.

Knygos viršelis

Roger Moorhouse „Kariaujantis Berlynas“

Laisvai vokiškai kalbantis anglų istorikas, Antrojo pasaulinio karo ekspertas, pasitelkęs nepublikuotus dienoraščius, memuarus ir interviu, atkuria sukrečiantį gyvenimo ir mirties paveikslą nacių sostinėje 1939–1945 metais: badą, nesibaigiančias eiles, elektros trikdžius, juodąją rinką, viltis ir baimes, išlikusių žydų slapstymą, terorą.

 

Knygos viršelis

Antony Beevor „Berlynas“

Garsus britų istorikas, rašytojas Antony’s Beevoras atkuria milijonų žmonių išgyvenimus galutinai žlungant Trečiajam reichui 1945 m. Tai pasakojimas ir apie pasipūtimą, kvailybę, fanatizmą, kerštą, barbariškumą, ir apie stulbinamą ištvermę, pasiaukojimą bei gebėjimą išgyventi tokiu siaubingu metu.

 

Knygos viršelis

Antony Beevor „Stalingradas“

Tai pasakojimas apie Antrojo pasaulinio karo 1942–1943 m. Stalingrado (Volgogradas, Rusija) mūšį. Kaip teigia knygos autorius, „parašyti šią knygą paskatino sumanymas atskleisti kariuomenės išgyvenimus abiejose fronto pusėse, derinant juos su įprastu istoriniu pasakojimu ir remiantis įvairialype nauja, ypač Rusijos archyvuose esančia medžiaga. Podolske esančiame Centriniame Rusijos gybybos ministerijos archyve aptikau vieną gausiausių šaltinių – nepaprastai smulkius pranešimus, kurie iš Stalingrado fronto buvo kasdien siunčiami į Maskvą.“

 

Knygos viršelis

Anna Reid „Leningradas“

Antrojo pasaulinio karo pradžioje viena iš pirmųjų aukų tapo Leningradas (dabartinis Sankt Peterburgas). Šis miestas išgyveno košmarą, trukusį 872 dienas, ir sumokėjo nežmonišką kainą. Miestas daugiau nukentėjo ne nuo antpuolių ir sprogdinimų, bet nuo bado. Knygoje kelios siužetinės linijos – kelių žmonių likimai ir dienoraščių bei atsiminimų ištraukos pramaišiui su karo faktais. Pabaigoje trumpai pristatyta, koks šių žmonių likimas po karo.

Knygos viršelis

Nestor Machno „Rusijos revoliucija Ukrainoje“

Nestoras Machno – Ukrainos sukilėlis, savo krašto valstiečių gynėjas, meiliai vadintas Batka, 1918–1921 m. pietryčių Ukrainoje subūręs didžiulę anarchistinę bendruomenę, vėliau pavadintą Machnovija. Kovojo su visomis to meto valdžiomis ir režimais – ir su Rusijos bolševikais, vadinamais raudonaisiais, ir su caro šalininkais, vadinamais baltaisiais, ir su Ukrainos nacionalistais, vadinamais nepriklausomybininkais. N. Machno kovojo už savivaldos įtvirtinimą, už žemę ir laisvę, už nepartines tarybas ir jų federacijas. Jis siekė likviduoti bet kokį Ukrainos valstiečių išnaudojimą ir įtvirtinti tikrąją liaudies valdžią.

Knygos viršelis

Mindaugas Milinis „Afganistano kariai“

Sovietų Sąjungos intervencija į Afganistaną prasidėjo 1979 m. gruodžio 25 d. ir truko beveik 10 metų. Ši agresyvi kampanija pareikalavo per 13 tūkstančių sovietų karių gyvybių. Sovietų pusėje kovojo per 5 tūkstančius jaunų vyrų iš Lietuvos, iš kurių 96 namo grįžo cinkuotuose karstuose, šimtai buvo suluošinti. Tik nedidelė dalis buvusių „afganų“ sutiko pasidalyti prisiminimais, išgyvenimais. Šiame dokumentiniame publicistiniame kūrinyje taip pat pateikiami skausmingi iš to karo negrįžusiųjų motinų pasakojimai.

Knygos viršelis

Mindaugas Milinis „Afganistano kariai II“

Tai antroji žurnalisto M. Milinio knyga, kurioje jis tęsia tiriamąjį darbą, bandydamas atsakyti į po pirmos knygos pasirodymo dažnai jam užduodamus klausimus: kodėl kilo tas karas; kam Sovietų Sąjungai reikėjo Afganistano. Šįkart jam talkina ne tik eiliniai lietuvių kariai, bet ir abiejų kariavusių pusių ekspertai. Vis dėlto autorius pripažįsta: „Nesu tikras, ar į šį klausimą išvis kada nors pavyks atsakyti“.