Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. gegužės 15 d.

Pamatykite „nematomo“ bibliotekininkų darbo vaisius

Kiekvieną dieną Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje dešimtys žmonių dirba tam, kad jūsų kasdienė veikla būtų kuo turiningesnė ir patogesnė: kad mūsų skaityklose rastumėte naujausių knygų ir laikraščių, kad užsisakę leidinius iš saugyklų juos gautumėte greitai, kad dokumentų metaduomenys atsirastų bibliotekos elektroniniame kataloge ir portale ibiblioteka.lt, o suskaitmenintų dokumentų vaizdus matytumėte portale epaveldas.lt, kad vertingiausias, ateities kartoms išsaugoti būtinas dokumentinis, kultūrinis, istorinis paveldas ne tik būtų pagal visus reikalavimus saugomas Nacionaliniame publikuotų dokumentų archyve, bet ir restauruojamas bei konservuojamas.

Ar karantinas sustabdė šiuos lankytojams nematomus bibliotekininkų darbus? Tikrai ne!

Nuosekliai naujinami fondai. Sugrįžę į Nacionalinę biblioteką Laisvalaikio skaitykloje ir Bendruosiuose fonduose rasite naujų leidinių ir papildomų populiariausių knygų egzempliorių, o portalą ibiblioteka.lt papildėme pastarąjį pusmetį pasirodžiusiomis lietuviškomis elektroninėmis knygomis. Be to, skaityklų kompiuteriuose galite skaityti daugiau kaip 700 naujų regioninių laikraščių numerių. Ir visa tai rasite, nes toliau registravome ir LIBIS sistemoje tvarkėme iš leidėjų gaunamus privalomuosius leidinių egzempliorius, prenumeruojamus periodinius leidinius, vykdėme knygų, elektroninių knygų licencijų pirkimus, tęsėme elektroninių leidinių įkėlimą į elektroninių išteklių archyvą (vien elektroninių natų įkelta beveik 700 leidinių!) ir prenumeruojamų elektroninių regioninių laikraščių numerių įkėlimą į puslapį periodika.lnb.lt.

Tikrinami ir atnaujinami dokumentų duomenys. Siekdami užtikrinti tinkamą dokumentų apskaitos kokybę, karantino laikotarpiu tikriname ir atnaujiname bibliotekoje sukauptų dokumentų duomenis. Tai mums leidžia pateikti tikslesnius atsakymus į vartotojų užklausas ir pagreitina dokumentų kelią pas vartotojus. Taigi per karantiną Nacionalinės bibliotekos elektroniniame kataloge išsamiai rekataloguota, papildant ir patikslinant duomenis, daugiau kaip 1000 Lietuvos standartų, smulkiosios spaudos dokumentų ir beveik 900 muzikos dokumentų: natų, vaizdo ir garso įrašų. Iš viso bibliotekos elektroninis katalogas pasipildė beveik 3 tūkst. naujų bibliografinių įrašų, kortelių vaizdų kataloge peržiūrėta daugiau kaip 220 tūkst. kortelių ir patikslinta beveik 11 tūkstančių įrašų (atnaujinti dokumentų šifrai, saugojimo vieta ir pan.). Šiuo metu Nacionalinės bibliotekos elektroniniame kataloge yra daugiau kaip 1,16 milijono bibliografinių įrašų, o kortelių vaizdų kataloge – apie 1 milijoną knygų ir 173 tūkst. natų ir plokštelių kortelių.

Dar daugiau visateksčių dokumentų lengvesniam naudojimui. Naudodami programą „ABBYY FineReader 11“ vykdome periodinių leidinių teksto atpažinimą. Šiuo metu virtualaus kultūros paveldo portale epaveldas.lt yra 65 periodinių leidinių pavadinimai, kurie turi atpažintus visateksčius dokumentus. PDF formatu jau galėsite matyti ir ikikarinius laikraščius „Sekmadienis“ ir „Saulutė“. Vartotojų patogumui portale epaveldas.lt beveik 17 tūkst. skaitmenintų kultūros paveldo objektų yra paženklinti „Creative Commons“ licencijomis. Iš jų beveik 14 tūkstančių objektų – PD (PublicDomen) licencija, kuri rodo, kad skaitmenintas objektas yra laisvai prieinamas visuomenei, jį galima naudoti be apribojimų, nepažeidžiant autorių teisių. 

Efektyvesnis dokumentinio paveldo išsaugojimas. Darbas karantino sąlygomis sutrikdė įprastinį restauratorių darbą, tačiau sudarė galimybes tobulėti ir gilinti žinias. Mūsų restauratoriai pasirengė XII Baltijos šalių restauratorių konferencijai „Tyrimai. Dilemos. Sprendimai“, rinko medžiagą ir ruošėsi vidiniams kvalifikacijos kėlimo seminarams, atrado naujų technologijų ir numatė galimybes jas taikyti Nacionalinėje bibliotekoje, kad čia saugomas dokumentinis paveldas būtų kuo efektyviau išsaugomas ir pateikiamas visuomenei.

Tai – tik dalis bibliotekos „nematomų“ darbų. Jie ir toliau bus tęsiami diena iš dienos, kad galėtumėte patogiai naudotis Nacionalinės bibliotekos paslaugomis.