Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. birželio 17 d.

Birželio 17 d.: pokalbis „COVID-19 naratyvas ir kalba: kaip žodžiai paveikė visuomenę“

Po pertraukos Kalbos klubas kviečia į susitikimą Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Svarstysime, ar susiformavęs COVID-19 naratyvas atliepė visuomenės lūkesčius ir ką reiškia kalbos atsakomybė. Birželio 17 dieną 18 val. Valstybingumo erdvėje diskutuos filosofas Gintautas Mažeikis ir žurnalistas Jonas Staselis. Svečius kalbins Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyriaus vyriausioji metodininkė-tyrėja, lingvistikos profesorė Jolanta Zabarskaitė.

Kiekvienas reiškinys šiuolaikinėje sociokultūrinėje aplinkoje turi savo naratyvą (naratyvus). Jo atsiradimui didelę, nors kartais ir neįvertinamą, reikšmę turi kalba: vartojama leksika, semantinės konstrukcijos, perkeltinės reikšmės, kitos stilistinės priemonės. Žodžių semantika gali būti „klastinga“, nes, formuojantis prasmei, veikia sudėtingas reiškinys – žodžio sąvoka ir reikšmės asociacijos sukuria ideologines implikacijas, darančias įtaką reiškinio vertinimui. Pandemijos metu atsirado naratyvas „Rizikos grupė – antrarūšiai žmonės“, nors siekta visai priešingo – „Rizikos grupei – išskirtinis rūpinimasis“. Kokios šio reiškinio sociokultūrinės priežastys? Kaip leksika nesąmoningai implikuoja panieką ir paniką?

Ideologinės implikacijos atsiradimas ir poveikis konkretaus žodžio semantikai labai svarbus žiniasklaidai, nes ji yra viena svarbiausių viešosios kalbos erdvių. Ar žurnalistai suvokia šio reiškinio svarbą? Gal trūksta „atsakingos kalbos“ nuostatos?

Kalbos klubas Nacionalinėje bibliotekoje yra kitoks. Jo tikslas – skatinti mąstyti apie kalbą, išmesti iš galvos giliai įsišaknijusius stereotipus, paskatinti diskusijų dalyvius suvokti, kas iš esmės yra kalba, kokią įtaką ji daro mūsų visokeriopai gerovei ir kaip galėtų padėti tą gerovę kurti, jei suprastume, kad kiekvienas mūsų puikiai ją išmanome ir galime naudotis ne tik komunikuodami.

SVARBU! Laikantis saugumo reikalavimų žiūrovų skaičius ribojamas. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams rekomenduojama dėvėti apsaugines veido priemones. Atsiprašome už nepatogumus.

Visus renginio lankytojus labai prašome registruotis iš anksto. 

Trumpai apie renginį

Data birželio 17 d.
Laikas 18 val.
Vieta Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė 1 val.
Dalyvavimas būtina registracija
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“