Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. liepos 7 d.

Liepos 7 d.: parodos „(Ne)galia, kuri kuria naują teatrą“ atidarymas

Kalbėti apie negalią niekada nebus per daug. Kol negalia mūsų nepaliečia ir netampa kasdienybe, ji yra nematoma, negirdima ir nepažinta. Naujasis teatras, kuriantis ir statantis spektaklius jau daugiau nei 10 metų, yra subūręs įvairių negalių turinčių, tačiau kūrybiškų ir įdomių žmonių trupę.

Vienas populiariausių pasirodymų – pojūčių spektaklis „Kodėl aš čia?“, kurį režisavo teatro vadovė Svetlana Šulc. Žiūrovas kelias valandas ne žiūri, o jaučia ir išjaučia spektaklį klausa, uosle, lytėjimu ir vidiniu širdies jautrumu. Tačiau kokie žmonės slypi už tos nematomos širmos, kokia jų istorija ir ką jie gali papasakoti?

Šiuo „(Ne)galia, kuri kuria naują teatrą“ projektu, pasitelkiant tikrų žmonių istorijas ir fotografijas, atskleidžiamas kiekvieno personažo gyvenimas, teatro mūza (tragedija, drama ir komedija) ir pristatoma „(ne)galia“, kai fizinis ribotumas nėra stabdis ar kliūtis dalyvauti tokioje meno srityje kaip teatras.

Būtent teatro fenomenas išskiria šį projektą, jei lyginsime panašias iniciatyvas, kuriose kalbama apie žmogaus negalią. Kiekvieno personažo istorija yra publikuojama internetinės žiniasklaidos portale 15min.lt, ją papildo fotografės Ingos Dingos nuotraukos. Prie kiekvienos fotografijos yra pridėtas QR kodas, kurį nuskenavus savo išmaniajame telefone galima pasiekti viešai publikuojamą pasakojimą.

Parodos atidarymas vyks liepos 7 d., jame dalyvaus Naujojo teatro vadovė S. Šulc, projektų vadovė Deimantė Varnaitytė, fortepijonu savo sukurtą muziką atliks Tomas Juzeliūnas. Paroda Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje veiks iki liepos 13 d. Vėliau bus eksponuojama įvairiuose Lietuvos miestų ir miestelių viešosiose erdvėse.

SVARBU! Laikantis saugumo reikalavimų žiūrovų skaičius ribojamas. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams rekomenduojama dėvėti apsaugines veido priemones. Atsiprašome už nepatogumus.

Trumpai apie renginį

Data liepos 7 d.
Laikas 16 val.
Vieta atrijus, III a.
Trukmė 1 val.
Organizatoriai VšĮ Neįgaliųjų Naujasis teatras
Rėmėjai Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ir svetainėje naujasisteatras.lt