Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. liepos 21 d.

Liepos 21 d.: edukacija „Garso testas arba kita plokštelės pusė“

Kviečiame pasiklausyti to paties muzikos įrašo skirtingais formatais – galbūt tai gerai žinomos dainos ar instrumentinio kūrinio fragmentas, perėjęs laiko išbandymus ir išleistas ne kartą vienu ar kitu pavidalu.

Muzikos klausysimės chronologiškai. Pirmiausia išgirsime originalų įrašą ankstyvo ar net vadinamojo pirmojo „spaudimo“ (press) vinilo plokštelėje, galbūt ir pagamintoje toje šalyje, kurioje įrašas atliktas. Jeigu tai pasklidęs pasaulyje klasikinės roko muzikos kūrinys – paklausysime identiškos plokštelės, bet išleistos kitoje šalyje, pavyzdžiui, ten, kur įsikūrusi pati plokštelių leidykla. Tada klausysime vėliau išleistos to paties įrašo kompaktinės plokštelės, kartais ir originalios garso kasetės, o galiausiai – tą patį įrašą, „įamžintą“ muzikai klausyti skirtoje duomenų bazėje (Spotify, pakartot.lt ir pan.).

Jei pavyks – paklausysime ir šiandieninės gamybos, naujai išleisto to paties albumo vinilo plokštelės – tai nepamainoma laikmena, kurioje telpa nesibaigianti muzikos istorija.

Tokio klausymo ir testavimo tikslas nėra ieškoti „tobuliausio skambesio“, nes taip apibūdinti gal iš viso neįmanoma, tačiau turėsime galimybę palyginti skambesį įvairiais formatais ir aptarti skirtumus, pranašumus ar trūkumus, „pagerinimus“ ar „praradimus“.

Gal tai bus tiesiog nauja, netikėta patirtis atrasti, koks išties skirtingas gali būti vieno ir to paties muzikos įrašo skambesys.

Kalbėsime ir apie muzikos leidinių formatus, apie vinilo plokštelių industriją, gamybos raidą pasaulyje ir Lietuvoje.

Skambesiui palyginti prisiminsime istorinius ar labai populiarius lietuviškos muzikos įrašus, pasaulinio roko muzikos klasiką, žymius džiazo muzikos kūrinius ir kt.

Edukaciją „Garso testas“ pristato Nacionalinės bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkas Vytautas Vilimas. Vietų skaičius ribotas. Maloniai prašome registruotis iš anksto el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

SVARBU! Laikantis saugumo reikalavimų žiūrovų skaičius ribojamas. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams rekomenduojama dėvėti apsaugines veido priemones. Atsiprašome už nepatogumus.

Trumpai apie renginį

Data liepos 21 d.
Vieta Garso įrašų studija, V a.
Laikas 13 val.
Trukmė 1 val.
Dalyvavimas registracija el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“