Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. rugsėjo 15 d.

Aptartos Nacionalinės bibliotekos ir Užsienio reikalų ministerijos bendradarbiavimo aktualijos

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas susitiko su Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos ambasadoriumi ypatingiesiems pavedimams Mariumi Janukoniu.

Ambasadorius pasidžiaugė Nacionalinės bibliotekos aktyvumu ir skirtu dėmesiu Ukrainos klausimams. Bibliotekos direktorius prof. dr. R. Gudauskas papasakojo ministerijos atstovui apie parlamentinės bibliotekos funkciją atliekančios Nacionalinės bibliotekos galimybes ir pažymėjo, kad kultūrinė diplomatija buvo ir išlieka labai svarbia ir aktualia Nacionalinės bibliotekos veiklos sritimi.

Nacionalinė biblioteka, bendradarbiaudama su Užsienio reikalų ministerija, šalies aukštojo mokslo institucijomis, tyrimų centrais, kultūrine ir akademine bendruomene, pajėgi prisidėti prie viešojo diskurso plėtojimo ir kokybiškai naujos analitinės informacijos kūrimo. Susitikime aptartos bendrų renginių, parodų organizavimo ir kitos bendradarbiavimo galimybės, susijusios su Baltarusijos ir Ukrainos temomis.

Biblioteka su Užsienio reikalų ministerija yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį. Ilgametė partnerystė sudaro sąlygas rengti reikšmingais kultūriniais ir politiniais įvykiais tampančius įsimintinus renginius, tarptautines konferencijas, forumus. Primename keletą įgyvendintų bendrų projektų: tarptautinė konferencija „Nacionalinės bibliotekos vaidmuo kultūrinės diplomatijos lauke“; tarptautinė trijų Baltijos valstybių knygų paroda „Bus uždrausta“; neformalus trijų Baltijos šalių ministrų pirmininkų susitikimas su Izraelio premjeru; istorinis Sumnerio Welleso deklaracijos pasirašymo 80-mečio minėjimas ir dokumentų paroda, ir kt.

Primename, kad Nacionalinė biblioteka nuolatos plėtoja bei puoselėja tarpkultūrinius ryšius su Ukraina, prisideda viešindama šios šalies kultūros paveldą, pasiekimus, stengiasi atspindėti dramatišką šiandieną ir taip prisidėti prie Ukrainos vardo, jos laisvės ir kovų už nepriklausomybę bylos garsinimo. 2017 m. surengtas bazilijonų ordino 400 metų jubiliejaus renginys: Nacionalinėje bibliotekoje iškilmingai atidaryta joje saugomų senų ir retų Vilniaus bazilijonų spaustuvėje išleistų knygų paroda ir surengta apskritojo stalo diskusija, kurioje dalyvavo Ukrainos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Volodymyras Yatsenkivskyi, Ukrainos graikų apeigų katalikų bažnyčios vadovas vyriausiasis arkivyskupas Sviatoslavas Ševčukas. 2017–2018 m. bibliotekos erdvėse eksponuotos ukrainiečių ir lietuvių fotografų parodos: atitinkamai – J. Veličkos „Gyvenimas ant nulinės ribos“ ir L. Skirpsto „Maidanas, 2014-ųjų vasaris“. 2018 m. sausio–gegužės mėnesiais bibliotekoje organizuotas filmų ciklas aktualiomis Ukrainos nūdienos temomis. Vyko teletiltai su filmų herojais, režisieriais, ukrainiečių bendruomene.

2019 m. organizacijos „Naujasis Donbasas“ vadovės, režisierės L. Artiuginos iniciatyva Nacionalinei bibliotekai padovanota knygų apie karą Ukrainoje. 2017–2018 m. vyko lietuvių ir ukrainiečių autorių knygų Ukrainos tema pristatymai: R. Bogdano „Ukrainos tridantis. Prie bedugnės“, R. Zinenkos „Ilovaisko dienoraštis“. 2019 m. vasarą Nacionalinėje bibliotekoje svečiavosi 22 paauglių iš Donbaso karo zonos ir juos lydinčių vadovių delegacija. Jaunuoliai  atvyko į Lietuvą artimiau susipažinti su Europa. Vyko visuomenės susitikimas su Ukrainos stačiatikių cerkvės atstovu tarptautiniams ryšiams Černigovo arkivyskupu Eustratijumi (Ivan Zoria) ir Kijevo Šv. Mykolo vienuolyno vadovu, karo kapelionu tėvu Serhijumi Dmitrijevu.