Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2020 m. spalio 20 d.

Spalio meno edukacijos senjorams (ATŠAUKTA)

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka tęsia meno edukacijų ciklą ir spalį kartu su menininke Egle Jovaišaite kviečia susipažinti su klasikinėmis piešimo ir tapybos priemonėmis anglimi ir tušu bei meninės kompozicijos pagrindais modernizmo ir Rytų šalių tapyboje.

Spalio 6 ir 13 d. Taškas ir linija anglies ir tušo kelyje

„Savaimingumas – kaip metodas“, rašė senovės Kinijos kaligrafijos meistrai. Ar Vakarų pasaulio menininkas gali suvokti kito kontinento filosofines ir estetines vertybes? Tačiau teptukas pamirkomas tuše ir braukia liniją lape. Kas piešia šią akimirką ? Mokytojas ar mokinys, lietuvis ar japonas ? Kas patiriama dabar, šią akimirką, kai brėžiama ryški linija baltame lape? Absoliučiai susikaupus pamirštamas net kūnas, tik pajuda riešas, pajuda šeriai, permirkę nuo tušo, ir suvaldo potėpio dinamiką. Meistrystė ateina savaime, tačiau pastanga yra nuolat.

Tapyba tušu leidžia visiškai susikaupti ir išlaikyti stabilią būseną, tam tikrą nuotaiką, kurioje nėra prieštaringų, kontrastingų sąvokų. Tai sutelkta galia, leidžianti atsiskleisti prigimčiai.

Prašome registruotis:

Spalio 20 ir 31 d. Meninės kompozicijos pagrindai modernizmo ir Rytų šalių tapyboje

Supažindinama su modernizmo tapybos srovėmis ir jų įtaka meno kūrinio kompozicijai. Teorinėje meno edukacijos dalyje aptariamos XIX a. pab. – XX a. pr. tapybos srovių kaitos, Kinijos ir Japonijos tapybos mokyklos, reakcijos į ankstesnes kryptis. Būtent jų meninės idėjos leidžia atpažinti ir įvardyti, kaip reikia kurti, komponuoti paveikslą. Tai tarsi kūrinio nematomas stuburas, pagrindas, padedantis formuoti ir komponuoti vaizdą iš tam tikrų atskirų formų ar spalvų. Taip pat pasiūloma išmokti žvelgti ir analizuoti paveikslą giliau, nei apsiribojant „patinka–nepatinka, gražu–negražu“. Siekiama matyti tarsi už formos, žvelgiant į pačią daiktų prigimtį. Nebijant atrasti paveikslo struktūros ar esmės, kuri gali būti gaivališka arba suvaldyta, tyki arba chaotiška, racionali arba poetinė.

Tai yra tęstinis meno edukacijų ciklas, užsiėmimai vyksta reguliariai kartą per savaitę. Per juos pristatomi meno teorijos pagrindai, po to vyksta praktinės dailės pamokos. Šios edukacijos skirtos pradedantiems meno mylėtojams, bet ir profesionalai gali pagilinti teorines ir praktines žinias

Prašome registruotis:

SVARBU! Laikantis saugumo reikalavimų, dalyvių skaičius ribojamas. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams privaloma dėvėti apsaugines veido priemones. Atsiprašome už nepatogumus.

Trumpai apie edukacijas

Data
Laikas
Trukmė
Vieta
Tema
Spalio 6 d.
17 val.
1,5 val.
Pažinimo erdvė, V a.
Spalio 13 d.
17 val.
1,5 val.
Pažinimo erdvė, V a.
Spalio 20 d.
17 val.
1,5 val.
Pažinimo erdvė, V a.
Spalio 31 d.
(ATŠAUKTA)
12 val.
1,5 val.
Pažinimo erdvė, V a.